Berlusconi dve leti ne sme upravljati javne službe

Milansko tožilstvo je s tem pritrdilo zahtevi tožilstva. Na odločitev se milijarder še lahko pritoži.

Objavljeno
19. oktober 2013 14.32
ITALY-POLITICS-BERLUSCONI-TRIAL-FILES
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Rim- Milansko prizivno sodišče je danes nekdanjemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju dosodilo dvoletno prepoved opravljanja javne službe. S tem je pritrdilo zahtevi tožilstva. Na odločitev sodišča se lahko politik še pritoži.

»To je še en delček v mozaiku, ki želi odstraniti voditelja 10 milijonov Italijanov s političnega prizorišča, a mu to ne bo uspelo,« je odločitev sodišča po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komentiral vodja poslanske skupine Berlusconijevega Ljudstva svobode v senatu Renato Schifani.

Še se lahko pritoži

Berlusconi je bil avgusta zaradi davčne utaje v primeru Mediaset pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen. Na podlagi določil o delni amnestiji za takšne primere in zaradi njegove starosti mu je bila kazen avtomatično skrajšana na 12 mesecev, milijarder pa je uradno že zaprosil, da bi jo odslužil z družbeno koristnimi deli.

Glede petletne prepovedi opravljanja javne službe pa je kasacijsko sodišče zadevo ponovno vrnilo v sojenje in o tem je danes začelo presojati milansko prizivno sodišče.

Prepoved mu je skrajšalo na dve leti. Če bo ta odločitev obveljala, Berlusconi v tem obdobju med drugim ne sme nastopiti na volitvah in ne more sedeti v parlamentu. 

Že zdaj mu grozi izključitev iz senata, saj se je pristojna komisija zaradi prisojene zaporne kazni že izrekla za Berlusconijevo izključitev, celoten senat pa naj bi o tem odločil v prihodnjih tednih.

V zapor mu zaradi starosti ne bo treba

Kljub zaporni kazni 77-letnemu Berlusconiju, ki danes ni bil prisoten na sodišču, ne bo treba v zapor. Na podlagi določil o delni amnestiji za takšne primere in zaradi njegove starosti mu je bila štiriletna zaporna kazen avtomatično skrajšana na 12 mesecev, milijarder pa je že zaprosil, da bi jo odslužil z družbeno koristnimi deli.

Alternativa bi bil hišni pripor, a ima služenje zaporne kazni z družbeno koristnim delom za Berlusconija dve prednosti: pravila glede omejitve gibanja so manj stroga kot pri hišnem priporu, krog ljudi, s katerimi se lahko obsojeni druži in pogovarja, pa širši. Poleg tega se zaporna kazen, če se odsluži z družbeno koristnim delom, lahko skrajša za dva meseca. V preteklih dneh naj bi mu delo ponudilo že več dobrodelnih organizacij.

V primeru Mediaset je bil Berlusconi obsojen, ker je njegovo medijsko podjetje Mediaset pri nakupu televizijskih in filmskih pravic v ZDA s pomočjo v davčnih oazah registriranih družb prirejalo računovodske izkaze. S tem se je Mediaset v 90. letih prejšnjega stoletja izognil plačilu več milijonov evrov davkov. Sojenje se je pričelo leta 2006.

Berlusconi ni edini obsojen italijanski premier

Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode je ključna koalicijska partnerica v vladi italijanskega premiera Enrica Lette.

Berlusconi sicer ni prvi nekdanji italijanski premier, ki je bil obsojen za kaznivo dejanje. Njegovega mentorja, nekdanjega socialističnega premiera Bettina Craxija, so namreč zaradi korupcije obsodili na osem let in pol zapora. Pred vložitvijo obtožnice leta 1994 je zbežal v Tunizijo, od koder se ni nikoli vrnil, zato so mu sodili v odsotnosti. Umrl je v izgnanstvu.

Nekdanji sedemkratni premier Giulio Andreotti pa je bil obsojen zaradi vpletenosti v mafijski umor, a je bil v prizivnem postopku oproščen.