Berlusconi prvič na obravnavi v zadevi Ruby

Pričakovati je, da bodo na zaslišanju postale znane še dodatne podrobnosti o »bunga bunga« zabavah.

Objavljeno
20. april 2012 18.00
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Milano - Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi se je danes prvič pojavil na sodišču v Milanu v sodnem procesu Ruby, v katerem Berlusconiju očitajo spolni odnos z mladoletnico. Danes so zaslišali tudi dva policista, s katerima naj bi se Berlusconi pogovarjal po telefonu, da bi dosegel izpustitev Ruby iz zapora, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Nekdanji premier je svoje divje zabave, na katerih so med drugim plesale striptizete, oblečene v redovnice, označil kot elegantne večerje, na katerih je prevladovalo vzdušje sreče, vedrine in prazničnosti. Po večerjah pa so po Berlusconijevih besedah njegove gostje imele burleske v diskoteki vile.

»Prišel sem na sojenje, da si na lastne oči ogledam to predstavo, to obsežno operacijo medijskega obrekovanja,« je svoj prihod na sodišče komentiral Berlusconi. Dodal je, da je trošenje državnega denarja za »tako nekoristen sodni proces škandalozno«.

Na sodišču so danes zaslišali tudi dva policista, s katerima se je Berlusconi pogovarjal po telefonu v noči na 28. maj 2010, ko je bil še italijanski premier. Berlusconiju očitajo, da je takrat izvajal pritisk na policiste in tako dosegel izpustitev takrat še mladoletne Maročanke Ruby s pravim imenom Karima el Mahroug. Ruby, ki naj bi se udeleževala Berlusconijevih zabav in od njega osebno prejemala denar, so takrat priprli zaradi tatvine. Tožilstvo trdi, da je Berlusconi zahteval Rubyjino izpustitev, da ta ne bi povedala policiji, da je imela spolni odnos z italijanskim premierom.

Berlusconi je tako osumljen zlorabe položaja, ker naj bi s klicem na policijo dosegel izpustitev dekleta, poroča STA. Nekdanji premier obtožbe o zlorabi položaja zanika, je pa priznal, da je poklical policijo, saj je bil prepričan, da je Ruby sorodnica takratnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. V primeru obsodbe Berlusconiju grozi zaporna kazen do 15 let.

Italijanska policija pa je v ponedeljek aretirala nekdanjega urednika časnika L'Avanti Valterja Lavitola, ki je osumljen sodelovanja v domnevnem izsiljevanju Berlusconija zaradi zabav v vili v Rimu in zaradi deklet, ki so se zabav udeleževale.

Lavitola pa naj bi bil povezan tudi v korupcijske posle v Panami. Lavitola naj bi podkupoval vladne uradnike, da bi za svoje stranke zagotovil pogodbe za gradbena dela. Panamski predsednik Ricardo Martinelli je že zavrnil domneve in zanikal obtožbe, da je njegova vlada prejemala podkupnine.

»Obtožbe so novinarske izmišljotine, s katerimi želijo uničiti mojo verodostojnost in škodovati podobi Paname,« je na novinarski konferenci dejal Martinelli, še piše STA.