Berlusconi zavrača umik s čela italijanske desne sredine

Po poročanju časnika La Stampa Berlusconi pripravlja govor, s katerim naj bi zrušil vlado premiera Enrica Lette.

Objavljeno
19. avgust 2013 17.53
ITALY-BERLUSCONI-POLITICS-TRIAL-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Rim − Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je zavrnil možnost umika iz prvih vrst italijanske politike, kljub pravnomočni obsodbi zaradi davčne prevare, zaradi katere mu grozi izguba sedeža v senatu. »Bodite mirni, ne bom se umaknil, ostal bom voditelj desne sredine,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije prek Facebooka danes sporočil Berlusconi.

Oktobra lani je bil 76-letni Berlusconi obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset, vrhovno sodišče pa je sodbo potrdilo 1. avgusta.

Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, naj bi septembra odločala o morebitni izključitvi Berlusconija iz senata. Komisija mora namreč ugotoviti, ali za Berlusconija velja lani sprejeti protikorupcijski zakon.

Ta zakon, ki je bil tudi z glasovi Berlusconijevega Ljudstva svobode sprejet pod vlado Maria Montija, namreč določa, da vsi pravnomočno obsojeni na več kot dve leti zapora ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah. Berlusconijevi privrženci menijo, da zakon ne more veljati za kazniva dejanja, ki so bila storjena pred začetkom veljavnosti omenjene zakonodaje.

Nekdanji italijanski premier je svojim sledilcem na spletnem družbenem omrežju Facebook še zatrdil, da ne bo popustil, dodaja STA. »Do zadnjega se bom zavzemal za interese države in Italijanov. Ostanite pogumni,« je zapisal Berlusconi.

Po poročanju časnika La Stampa pa Berlusconi za prihodnji mesec pripravlja eksploziven govor, s katerim naj bi zrušil vlado premiera Enrica Lette, še piše STA.