Berlusconija obtožujejo vplivanja na priče

Nekdanjemu italijanskemu premieru pripisujejo podkupovanje prič v procesu zaradi zloglasnih zabav bunga bunga.

Objavljeno
29. november 2013 18.26
TOPSHOTS-ITALY-POLITICS-GOVERNMENT-SENATE-LETTA-CRISIS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi preživlja hude čase. Potem ko so ga senatorji pred dnevi izključili iz svojih vrst, mu za šest let prepovedali potegovanje za politično funkcijo in ga prikrajšali za poslansko imuniteto, mu znova grozi sodni pregon. Milanski sodniki ga namreč po pisanju agencije AP obtožujejo podkupovanja prič v primeru, povezanem z zloglasnimi zabavami bunga bunga in tatico src Ruby.

Milansko sodišče je v današnji obrazložitvi julijske sodbe trem Berlusconijevim nekdanjim zaveznikom, ki jih je obsodilo zaradi organiziranja zloglasnih zabav z žgečkljivo tematiko, sporočilo, da je nekdanji italijanski premier ob pomoči odvetnikov več deklet z velikimi vsotami denarja premamil, da so pred sodiščem omilila svojo zgodbo o tem, kaj se je dogajalo na zabavah. To je po mnenju sodišča storil zato, ker so mu v sorodnem primeru Ruby grozile obtožbe o plačevanju za spolne usluge mladoletne prostitutke in zlorabo položaja, za kar je bil junija nepravnomočno obsojen na sedem let zapora.

Sodišče v Milanu, ki se sklicuje na pričanja in telefonske prisluhe, trdi, da je Berlusconi 15. januarja 2011 v svoji rezidenci v Milanu zbral več kot ducat deklet, ki so se udeleževala zloglasnih zabav. Od tistega dne dalje so dekleta vsak mesec na račun prejemala 2500 evrov, v zameno pa so pred sodiščem povedala skoraj identično zgodbo in med drugim zanikala, da so bile rdeča nit zabav spolne igrice. Sodniki so pojasnili, da priče uporabljale identične besedne zveze in jezik, ki ni bil skladen z njihovim družbenim okoljem, poleg tega pa nekatere niso znale pojasniti pomena besed in fraz, ki so jih uporabile.

Sodišče je dokumentacijo poslalo tožilstvu, ki bo preiskalo morebitno koruptivno dejanje, če bodo tožilci našli dovolj dokazov, pa bo moral Berlusconi znova sesti na zatožno klop. Za očitano dejanje je zagroženih od štiri do deset let zaporne kazni.