Berlusconija preiskujejo zaradi podkupovanja senatorja

Berlusconi je senatorju leta 2006 menda plačal tri milijone evrov, da bi ta prestopil v njegovo stranko.

Objavljeno
28. februar 2013 12.18
ITALY-BERLUSCONI-TRIAL-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Neapeljsko tožilstvo je zoper nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija uvedlo preiskavo zaradi suma podkupovanja senatorja Sergia de Gregoria, piše Slovenska tiskovna agencija. Berlusconi je po poročanju italijanskih medijev senatorju leta 2006 menda plačal tri milijone evrov, da bi ta prestopil v njegovo stranko.

De Gregori je na desnico prestopil iz skrajne leve stranke Italija vrednot, polemike okoli prestopa pa so se začele že kmalu po nastopu nove levosredinske vlade Romana Prodija leta 2006. De Gregori je namreč glasoval proti nekaterim zakonskim predlogom vladajoče koalicije in kasneje tudi proti zaupnici Prodijevi vladi, s čimer je pripomogel k padcu vlade.

Poleg Berlusconija neapeljski tožilci preiskujejo tudi de Gregorija in tesnega Berlusconijevega sodelavca Valterja Lavitolo, piše STA.

Neapeljski tožilci so po poročanju italijanskih časnikov informacije o podkupovanju dobili iz zaslišanja de Gregorievega komercialista Andree Vetromila februarja lani. Slednji jim je pojasnil, da je posel med Berlusconijem in de Gregoriem omogočil prav Lavitola.

Lavitola je na zaslišanju pojasnil, da se je de Gregori z Berlusconijem dogovoril tudi za imenovanje na čelo senatne komisije za obrambo, in sicer v zameno za glasovanje proti zaupnici Prodijevi vladi, dodaja STA.

De Gregori se je sicer pojavil tudi kot eden od preiskovancev v domnevno nezakonitem državnem financiranju časnika L'Avanti, ki ga je donedavnega vodil Lavitola. Časnik je menda s pomočjo de Gregoria, ki ga sumijo ponarejanja računov, od države nezakonito prejel prek 20 milijonov evrov, še piše STA.