»Bi si Romney upal izdati ukaz o usmrtitvi bin Ladna?«

Predsedniška kampanja Baracka Obame je ob obletnici usmrtitve Osame bin Ladna začela to izkoriščati.

Objavljeno
28. april 2012 09.59
Posodobljeno
28. april 2012 10.00
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Washington - Predsedniška kampanja demokrata Baracka Obame je ob obletnici usmrtitve Osame bin Ladna začela to izkoriščati v predvolilne namene z oglasom, ki izraža dvom, da bi si republikanski kandidat Mitt Romney upal izdati ukaz za napad na posestvo v pakistanskem Abotabadu.

Kampanja po pisanju Slovenske tiskovne agencije uporablja oglas, v katerem nekdanji predsednik Bill Clinton hvali Obamo, da se je odločil za težak korak in izdal ukaz za napad, ki bi v primeru neuspeha oziroma žrtev na ameriški strani prinesel hude politične posledice za Obamo. Bin Ladna so ubili ameriški specialci 2. maja lani.

Napis v oglasu pravi: »Vrhovni poveljnik dobi eno priložnost za pravilno odločitev. Kakšno pot bi ubral Mitt Romney?«. Ugibanje o Romneyjevi odločnosti se v oglasu nadaljuje z omembo intervjuja iz leta 2007, ko nekdanji guverner Massachusettsa trdi, da se ne splača porabiti milijarde dolarjev za prijetje ene same osebe.

Tiskovna predstanica Romneyjeve kampanje Andrea Saul je odgovorila, da je žalostno, ker želi Obama izkoristiti dogodek, ki je združil Američane, za vnašanje novih delitev in z namenom, da se odvrne pozornost od napak administracije. Saulova dodaja, da se Romney raje osredotoča na to, da je 23 milijonov Američanov brez službe, nacionalni dolg narašča, gospodinjstva pa imajo vse manj denarja.