Biden na Kitajskem poziva k medsebojnem zaupanju

Ameriški podpredsednik Jon Biden je Kitajsko obiskal v času zaostritve meddržavnih odnosov v regiji.

Objavljeno
04. december 2013 15.09
CHINA-US-DIPLOMACY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Dan po obisku na Japonskem je letalo ameriškega podpredsednika Jona Bidena pristalo na kitajskem letališču. V ozadju obiska tli vprašanje razglasitve kitajskega obrambno-identifikacijskega območja (ADIZ) nad Vzhodnokitajskim morjem, ki so ga v zadnjih dneh protestno kršila tako ameriška kot japonska in južnokorejska vojaška letala.

»Regionalna vprašanja kar naprej prihajajo na površje, a so na svetu tudi pomembnejši globalni izzivi, med njimi tudi podnebne spremembe in energijska varnost. Svet še zdaleč ni spokojen,« je ob današnjem srečanju z visokim ameriškim gostom povedal kitajski predsednik Xi Jinping. Območja ADIZ po poročanju Reutersa neposredno ni omenil, ognil se mu je tudi Biden, ki je pozval k medsebojnemu zaupanju: »Z odprtostjo pride zaupanje. Zaupanje je osnova, na podlagi katere so narejene prave spremembe, konstruktivne spremembe.«

Bolj neposreden pa je bil kitajski časnik v angleščini China Daily, ki je v današnjem uvodniku zapisal, naj Biden ne pričakuje velikega napredka, če namerava le ponavljati že znana, enostranska stališča ameriške vlade. »Če je želja ZDA po zmanjšanju napetosti v regiji resnična, naj najprej preneha popuščati Tokiu pri zaostrovanju razmer,« so zapisali.

Dolgotrajni kitajsko-japonski spor za otoke v Vzhodnokitajskem morju je konec novembra zaostrila kitajska razglasitev obrambno-identifikacijskega zračnega območja, ki se delno prekriva z obstoječim japonskim. Del spornega območja si lastita tudi Južna Koreja in Tajvan.

Pravila območja, za katerega veljajo posebna pravila, so doslej kršila predvsem ameriška, japonska in južnokorejska vojaška letala. Navodila, naj ne upoštevajo kitajskih zahtev, so dobili tudi japonski in južnokorejski komercialni letalski prevoznik, ne pa tudi ameriški.

Kitajska se je na kljubovanje nekaterih držav odzvala z ogorčenjem. Iz kitajskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so ADIZ razglasili iz varnostnih razlogov in da doslej še nobenemu letalu niso prepovedali preleta. »[Razglasitev območja] ni uperjena zoper nobeno državo ali tarčo in vsekakor ne predstavlja nobene grožnje katerikoli državi v regiji,« so zapisali.

Doslej se je brez kakršnegakoli protesta novim pravilom Kitajske uklonilo 55 letalskih družb iz 17 držav.