BiH: čedalje slabše gospodarske razmere

Državljani vse pogosteje stavkajo, se množično zbirajo na ulicah in grozijo z odločnejšimi protesti.

Objavljeno
19. marec 2012 22.26
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo
Sarajevo – Zaradi vse dražjega goriva in hrane, višjih stroškov za gospodinjstva, vedno večje brezposelnosti in nižjih plač in pokojnin državljani čedalje pogosteje stavkajo, se množično zbirajo na ulicah in grozijo z odločnejšimi protesti.

Znižanje mesečnih nadomestil tudi do 250 mark za približno 34.000 upokojenih borcev v Republiki srbski (RS), po sprejemu novega zakona o pokojninah, je dokončno razjezilo ljudi. Pokojnine so v tej entiteti najnižje v regiji in nižje kakor v Federaciji BiH. Skoraj ne mine dan brez protestov članov borčevskih, upokojenskih organizacij in nezadovoljnih državljanov. Prejšnji konec tedna je nekaj sto demobiliziranih borcev, vojnih invalidov in upokojencev korakalo po ulicah Trebinja in zahtevalo, naj prekličejo zakon, ki ureja pravice upokojencev in invalidov.

Na osrednjem trgu v Banjaluki je v pičlih dveh urah več kot 500 ljudi podpisalo peticijo proti oblasti in zahtevalo preklic zakona, ki ga je z vladno večino izglasovala skupščina RS. Znižanje dohodkov najbolj ogroženega prebivalstva – borcev in upokojencev – napoveduje gospodarski zlom entitete.

To je le začetek krize in protestov, ker se dohodki znižujejo, gorivo se podraži skoraj vsak teden, tudi hrana je čedalje dražja, brezposelnost pa narašča. V državi je več kot 540.000 brezposelnih, stavk in protestov je vedno več, državljani pa grozijo, da bodo čedalje bolj nepokorni. Poleg tega se srbska entiteta vedno bolj zadolžuje, trdita opozicijski vodja Mladen Ivanić in ekonomski analitik iz Banjaluke Aleksa Milojević. Oblast v RS kljub temu v »svojih« medijih prepričuje ljudi, da gospodarska stabilnost ni ogrožena, in napoveduje nove naložbe in nova delovna mesta.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik se je prvič v šestih letih sestal z vodilnimi srbskimi ekonomisti z obeh bregov Drine in tako opozoril, da so razmere precej slabše, kakor je vodstvo SNSD pripravljeno priznati. Šibki in neenotni opoziciji nikakor ne uspe izglasovati nezaupnice vladi RS, ki se je z izdajanjem vrednostnih papirjev zadolžila za 100 milijonov mark, nato pa si izposodila še 150 milijonov evrov za gradnjo prvega odseka avtoceste Banjaluka–Doboj. Opozicija trdi, da se naložba v to pomembno cesto in avtocesto od Banjaluke do Bosanske Gradiške ne bo povrnila niti v 88 letih.

V Federaciji BiH ni nič bolje kakor v Republiki srbski

Razmere niso nič boljše v Federaciji BiH. V tej entiteti resda še ne napovedujejo znižanja pokojnin, ki so povprečno za približno sto mark višje kakor v srbski entiteti. Res pa je tudi, da je zelo težko kar koli znižati, če zajamčena pokojnina v Federaciji BiH znaša 414 mark, kar je približno 212 evrov. Oblasti v obeh entitetah in na ravni države so prepričane, da je težave mogoče odpraviti samo z varčevalnimi ukrepi, zaradi katerih bi spet lahko uporabljali posojilne aranžmaje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Vendar ti finančni ustanovi zahtevata kot pogoj zamrznitev vseh dohodkov za upravo, proračunske porabnike ter borce in upokojence, medtem ko rastejo cene energentov in se povečujejo drugi stroški.

Zaradi teh varčevalnih ukrepov stavkajo upravni in prosvetni delavci, otroci v več županijah nimajo pouka, policija pa opravlja samo tiste naloge, ki jih po zakonu mora opravljati. Zdravstveni delavci in sodniki opozarjajo na neuravnotežen sistem financiranja, saj v desetih županijah število sodnikov na sodiščih in njihove plače določajo na podlagi tega, kako »bogate« so županije.

Nekatera sodišča v županijah nimajo dovolj sredstev, da bi plačala delo sodnih izvedencev in odvetnikov, ki morajo opravljati svoje delo po uradni dolžnosti. Pred stavbo ministrskega sveta BiH se bo danes na protestih zbralo približno 2000 upokojenih vojakov vojske BiH, ki so po zakonu izpolnili vse pogoje za upokojitev, v državnem proračunu pa za njihove pokojnine niso predvideli nikakršnih sredstev. Bosanska pomlad je prišla spomladi. Gotovo ne bo takšna, kot je bila v arabskih državah, bo pa podobna pomladi v Grčiji, Italiji ali Španiji, morda celo odločnejša.