Bevanda tudi uradno novi premier BiH

BiH je tako po več kot 15 mesecih od splošnih volitev končno dobi novo vlado in tudi napreduje na poti v EU.

Objavljeno
12. januar 2012 07.52
Posodobljeno
12. januar 2012 08.07
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Sarajevo - Imenovanje Vjekoslava Bevande, ki ga je na podlagi dogovora šestih največjih parlamentarnih strank predlagal HDZ BiH, je podprlo 31 izmed 42 poslancev, poslanca Stranke za BiH sta bila proti, trije poslanci pa so se glasovanja vzdržali, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ob poslancih šestih strank, ki so 28. decembra lani dosegle dogovor o oblikovanju vlade BiH, so njegovo kandidaturo podprli tudi nekateri poslanci opozicije.

Omenjeni dogovor je med drugim določal, da bo položaj premiera zasedla HDZ BiH, s potrditvijo Bevande pa tako prvič od konca vojne leta 1995 svet ministrov vodi predstavnik hrvaškega naroda.

Stranke so si tudi že razdelile devet ministrskih položajev, vendar imen ministrov še niso razkrile. Bevanda ima sedaj mesec dni časa za posvete s temi strankami, da bi na podlagi njihovih predlogov lahko predlagal kandidate za ministre, ki jih mora nato potrditi parlament.

55-letni Bevanda je bil do splošnih volitev oktobra 2010 finančni minister Federacije BiH in si je za svoje delo prislužil pozitivne ocene, od volitev pa je poslanec te entitete BiH. Ministrski položaj je zasedel kot nestrankarski kandidat, kasneje se je priključil HDZ. Večji del kariere je preživel v bančnem sektorju in je v letih 2001-2007 vodil več poslovnih bank v Mostarju, svojem rodnem mestu, še poroča STA.