BiH: kriza oblasti zaradi 47 milijonov mark

Stranka SDA je morala prvič po večstrankarskih volitvah leta 1990 v opozicijo.

Objavljeno
05. junij 2012 21.55
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo
Sarajevo – Po šestih mesecih prepirov je Bosna in Hercegovina končno dobila državni proračun, hkrati z njim pa eno najhujših političnih kriz na vseh ravneh.

Pet od šestih vladajočih strank je po pol leta prepirov izglasovalo državni proračun v znesku 950 milijonov mark, skupaj z zunanjim dolgom, ki ga je treba odplačati še letos in znaša več kot 200 milijonov mark. Ta več kot skromni proračun je posledica pritiska mednarodnih finančnih institucij, predvsem pa neizprosnega stališča Republike srbske, da se proračun ne sme povečati v primerjavi z lanskim.

Lanski proračun, ki so ga sprejeli na začetku letošnjega leta, je bil na ravni tistega iz leta 2010, ta pa je bil prepis proračuna iz leta 2009. Da bi uravnovesili stroške državne uprave, so vsem uradnikom oklestili plače za 4,5 odstotka, znižali pa so jim tudi druge prejemke, regres za dopust, prehrano, dnevnice itd. To je povzročilo nezadovoljstvo in stavke policijskega sindikata, carinikov in drugih državnih uradnikov.

Pot v opozicijo

Za proračun so v parlamentu glasovale stranke SNSD in SDS iz srbske entitete in SDP, obe HDZ ter še nekaj manjših strank iz Federacije. Tako skrojenemu proračunu je nasprotovala samo SDA, ki je ultimativno zahtevala povečanje za najmanj 47 milijonov mark zaradi posebnih izdatkov v letošnjem letu, za organiziranje lokalnih volitev, ki bodo oktobra, in priprav na popis prebivalstva prihodnje leto.

Ob tem je SDA obtožila člane koalicije, zlasti tiste iz Republike srbske, da si na račun entitete prizadevajo uničiti državo. Res je namreč, da so se proračuni entitet pred dvema letoma podvojili, državni pa je bil zaradi inflacije znižan za dvomestno število. Voditelji petih strank imajo svoje pojasnilo. Od dveh slabih možnosti so izbrali manjše zlo, pred tem pa so se dogovorili, da bodo vsi njihovi poslanci glasovali za predlagani proračun. Dogovorjeno je bilo, da bo stranka, ki ne bo držala obljube, izključena iz vladajoče šesterice. Tako je bila SDA zaradi spornih 47 milijonov mark (približno 23,5 milijona evrov) iz vladajoče koalicije izrinjena v opozicijo.

Predsednik SDP Zlatko Lagumdžija je ob podpori obeh HDZ po sprejetju proračuna od predsedujočega ministrskemu svetu Vjekoslava Bevande hitro zahteval, naj začne postopek za zamenjavo dveh ministrov in enega namestnika iz SDA. Istega dne je podpisal protokol o načelih sodelovanja s Stranko za boljšo prihodnost, ki jo vodi medijski magnat Fahrudin Radončić, s čimer bi se ta stranka uvrstila med vladajoče. Hkrati se je začel postopek rekonstrukcije vlade v sarajevskem, tuzelskem, zeniško-dobojskem in bihaškem kantonu, kjer so razrešili ministre SDA in brez te stranke sestavili nove vladajoče koalicije.

Na robu recesije

Huda politična kriza, ki pretresa BiH, se je razvnela v najslabšem mogočem času, saj je gospodarstvo države le korak od recesije. V prvih štirih mesecih se je industrijska proizvodnja zmanjšala za 5,7 odstotka, izvoz za 9,7 odstotka, trgovinski primanjkljaj pa se je povečal za 14,8 odstotka in je znašal 2,3 milijarde mark. Predvsem v drugi polovici leta in prihodnje leto se bo zaradi vstopa Hrvaške v EU še povečeval.