BiH očitali sodelovanje z Iranom

Veleposlanika iz ZDA in VB sta Sarajevo opozorila, da prihodnost BiH ne leži v Teheranu, ampak v EU.

Objavljeno
21. maj 2013 17.50
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sarajevo - Ameriški in britanski veleposlanik v Sarajevu sta po današnjem poročanju lokalnih medijev oblasti v BiH pograjala zaradi tesnih stikov z Iranom. Razlog za svarilo naj bi tičal v tem, da je Sarajevo lani iranskim podjetnikom izdal približno 200 vstopnih vizumov.

Veleposlanika sta ob tem opozorila, da prihodnost BiH ne leži v Teheranu, temveč v Evropski uniji.

Po poročanju lokalnih medijev je bil med podjetniki, ki so pridobili vizume, tudi iranski diplomat, ki ga opazujejo izraelske obveščevalne službe. Diplomat je pred BiH obiskal še Gruzijo, Tajsko in Indijo, kjer je kasneje prišlo do napadov na izraelske državljane.

Po navedbah ameriških oblasti naj bi bilo v BiH trenutno aktivnih približno 3000 potencialih islamističnih teroristov, več sto pa še na Kosovu, v Makedoniji in srbski pokrajini Sandžak, kjer živi največji delež muslimanov v Srbiji.

Bosanski in srbski mediji so medtem v zadnjih dneh poročali o vrsti radikalnih islamistov iz regije, ki so bili ubiti v državljanski vojni v Siriji. V Siriji naj bi trenutno bilo še 52 radikalnih islamistov iz BiH. Večina od njih naj bi se pridružila islamistični uporniški Fronti Al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida.