BiH: Zaradi protestov odstavili ministra za varnost

Radončić ni bil navzoč na seji, je pa pred tem dejal, da odstavitev razume kot »epilog ostrega političnega spopada«.

Objavljeno
29. april 2014 20.10
Protesti v Sarajevu se nadaljujejo 9.2.2014 Sarajevo BIH
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sarajevo - Zgornji dom parlamenta BiH, dom narodov, je danes, pet mesecev in pol pred parlamentarnimi volitvami, odstavil ministra za varnost Fahrudina Radončića. Spodnji dom je njegovo odstavitev podprl že 13. marca, potem ko so mu očitali, da ni sprejel ukrepov za preprečitev nasilja med protesti, ki so BiH pretresli februarja.

Odstavitev sta predlagali Socialdemokratska stranka (SDP) in Stranka demokratske akcije (SDA), ki sta Radončiću med drugim očitali, da ni sprejel nikakršnih ukrepov za zaščito državnega premoženja med protesti, med katerimi so med drugim podtaknili požar v poslopju predsedstva BiH.

Radončić glede na očitke SDA ni oblikoval kriznega štaba za usklajevanje dela policije, kar bi moral storiti, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Radončić danes ni bil navzoč na seji 15-članskega doma narodov, je pa pred tem dejal, da odstavitev razume kot »epilog ostrega političnega spopada«, ki je izbruhnil med njim ter predsedujočim predsedstvu BiH Bakirjem Izetbegovićem in zunanjim ministrom Zlatkom Lagumdžijo.

Kot je dejal, sta slednja mislila, da so bili protesti »protinarodno dejanje, ki ga je treba sankcionirati«, sam pa se je obnašal kot odgovoren politik, »ki razume svoj narod in ga ne želi tepsti«.

S svojim ravnanjem naj bi preprečil »ukrajinski scenarij« v BiH, je še menil. Ali je ravnal prav, pa bodo pokazale oktobrske volitve, je njegove izjave povzel Dnevni avaz.

Radončić, ki je tudi lastnik več medijev v BiH, je sicer v času protestov policijo večkrat pozval, naj se vzdrži nasilja, in izrazil solidarnost s protestniki, spominja Hina.