Birokratska pot Krima k Rusiji končana

Ruski predsednik Vladimir Putin je s podpisom zapečatil sporazum o priključitvi polotoka k Rusiji.

pet, 21.03.2014, 10:18; spremenjen: 14:25

16:21: V Greenpeacu so nezadovoljni, ker voditeljem še ni uspelo doseči konkretnih ciljev glede zmanjšanja toplogrednih plinov in večjega deleža obnovljivih virov. »Videti je, kot da ima Putin voditelje EU na povodcu. Nadaljevalo se bo stekanje denarja v žepe oligarhov od Rusije do Saudske Arabije, dokler ne bo jasne podpore domačim obnovljivim vuirom in energetski učinkovitosti,« je sporočil Greenpeacov strokovnjak za energetiko Frederic Thoma. Čisti energetski sistem da je najboljši ne samo za varovanje podnebja, marveč tudi za energetsko neodvisnost in zmerne cene energije.

15:53: Na novem seznamu sankcij EU proti Rusiji je dvanajst oseb, med njimi so novinar Dmitrij Kiseljov, podpredsednik ruske vlade in nekdanji ruski veleposlanik pri Natu Dmitrij Rogozin, predsednik dume Sergej Nariškin, predsednica sveta federacije Valentina Matvijenko, Putinova svetovalca Vladislav Surkov in Sergej Glasjev, poveljnik ruskih oboroženih sil na Krimu Igor Turčenjuk. Uradno naj bi bil seznam objavljen ob 16.30.

15:35: Ruski predsednik Vladimir Putin je danes s slovesnim podpisom sporazum zapečatil priključitev Krima in mesta Sevastopol k Ruski federaciji. »Danes smo priča resnično pomembnemu dogodku. Zaključili smo postopke povezane s priključitvijo Krima in Sevastopola Rusiji. Rad bi čestital vam, prebivalcem te države, ruskim državljanom, torej tudi prebivalcem Krima in Sevastopola, za ta prelomen - brez pretiravanja - dogodek,« je povedal po slavnostni ratifikaciji dokumenta, ki ga je predvajala državna televizija.

Z ratifikacijo sporazuma je Rusija dobila dve novi administrativni regiji - Krim in pristaniško mesto Sevastopol. Predsednica zgornjega doma ruskega parlamenta  Valentina Matvijenko je obljubila, da bo nov zemljevid, na katerem je polotok del Rusije, v njeni pisarni visel že v ponedeljek. »Hvala Vladimir Vladimirovič za vašo voljo, pogum, za to, da niste klonili pod pritiski,« je povedala Matvijenkova, katere ime je na seznamu ljudi proti katerim so ZDA sprejele sankcije.

Na seznamu je tudi predsednik spodnjega doma parlamenta Sergej Nariškin, ki je danes povedal, da so se prebivalci Krima »jasno in  nedvoumno odločili za vrnitev k domovini in domovina jih je čakala«.

Putin je sicer poslance opozoril, da jih zdaj čaka še veliko dela. »Krim je treba prilagoditi ruskemu pravnemu sistemu, ruskemu gospodarstvu in ga vključiti v družbeno sfero.«

15:10: »Zatiskamo si oči, če mislimo, da gospodarske sankcije ne bodo imele učinka,« je po vrhu EU ocenila slovenska premierka Alenka Bratušek. Slovenija si sicer prizadeva, da bi se ukrajinsko-ruska kriza rešila z dialogom in da sploh ne bi bilo treba uvesti gospodarskih sankcij. Te da bi bile boleče tako za Rusijo kot za EU.

V evropski komisiji in članicah bodo pripravili nabor možnih ukrepov in njihovih učinkov. »Slovenija bo sodelovala pri njihovi pripravi in oceni, kaj bi pomenili za našo državo,« je povedala Bratuškova. Namen doslej uvedenih ukrepov je po njenem mnenju obrniti tok dogodkov v pravo smer in doseči pripravljenost na pogovore tudi na drugi strani.

Četudi je eden od sklepov vrha prizadevanje EU pospešek zmanjševanju energetske odvisnosti od Rusije, premierka še ne pričakuje »nič konkretnega« gleda načrtovanega projekta Južni tok,v katerega je vključena tudi Slovenija.

Bratuškova bi si lahko predstavljal, da bi Ukrajina po naporni poti in izpolnjevanju pogojev lahko postala polnopravna članica EU.

14:28: Nemška kanclerka Angela Merkel je po koncu vrha EU ocenila, da je podpis političnega dela asociacijskega sporazuma z EU tudi znamenje solidarnosti. Temelji da na skupnih vrednotah, kakršna je pravna država. Politični dialog med EU in Kijevom naj bi spodbudil tudi notranjepolitične reforme v Ukrajini.

Danes so bila na vrhu v ospredju energetska vprašanja. Unija namreč pripravlja energetsko-podnebne cilje po letu 2020. V luči ukrajinske krize je imela v razprava poseben pomen diverzifikacija energetskih sistemov. Tudi energetske povezave med članicami niso optimalne, denimo z Iberskim polotokom,

Evropska komisija je dobila nalogo, da do poletja pripravi študijo o energetski odvisnosti EU

»Evropa daje pospešek zmanjševanju odvisnosti, zlasti od Rusije,« je povedal predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Ukrajinski premier Jacenjuk je v Bruslju sicer izrazil pričakovanje, da bi Ukrajina v primeru ruskega zaprtja pip ali izsiljevanja dobivala plin iz Evrope.

14:25:Beneška komisija, ki je svetovalno telo Sveta Evrope, je danes s konsenzom sprejela mnenje o referendumu na Krimu, na katerem so se prebivalci tega polotoka minulo nedeljo odločili za odcepitev od Ukrajine in priključitev Rusiji. Komisija je po poročanju STA ocenila, da z vidika ukrajinske ustavne ureditve ni podlage za razpis tega referenduma.

»Z vidika veljavne ustavne ureditve ni podlage za razpis referenduma, ki bi v Ukrajini kot unitarni državi dovoljeval razpis referenduma, katerega posledica bi lahko bila odcepitev Krima in njegova priključitev drugi državi. Krim je po ustavi in odločbah ustavnega sodišča Ukrajine nedeljiv del ukrajinskega ozemlja, o katerega usodi ni mogoče odločati na referendumu,« je ocenila komisija.

12:45: Ruski predsednik Vladimir Putin je danes poudaril, da Rusija za zdaj ne bo odgovorila na sankcije, ki so jih proti njej v četrtek sprejele ZDA v znak nasprotovanja ruski priključitvi Krima. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je poskuse izolacije Rusije s sankcijami označil za slepo ulico, poroča STA.

»Menim, da se moramo za zdaj vzdržati povračilnih ukrepov,« je glede ameriških sankcij dejal Putin na današnjem zasedanju sveta za nacionalno varnost.

Rusija je sicer v četrtek uvedla sankcije proti več vidnim ameriškim politikom, le nekaj minut zatem, ko je ameriški predsednik Barack Obama sporočil, da so ZDA uvedle nove sankcije proti Rusiji zaradi priključitve Krima.

11:37: Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je ob robu vrha EU, kjer je bil podpisan politični del asociacijskega sporazuma s Kijevom, povedal, da bi morali obravnavati energetsko neodvisnost celotne EU. Najbolje da bi bilo divezificirati preskrbo. »Ne bi smeli dovoliti Rusiji, da uporablja energijo kot novo jedrsko orožje,« je ocenil.

Sporazum z Unijo po njegovih besedah pokriva ključna vprašanja, tudi varnostno in obrambno sodelovanje. Spodbujal bo tudi reforme v Ukrajini. »Z njim se izpolnjujejo pričakovanja milijonov Ukrajincev, ki želijo biti del EU,« je prepričan Jacenjuk. Ukrajina si bo sicer prizadevala za polnopravno članstvo v EU.

Najboljša pot za ustavitev Rusije bi po njegovem mnenju bile prave gospodarske sankcije. »Za plin in nafto, ki ga v veliki meri prodajajo EU, in z dolarji, evri in funti kupujejo orožje in tanke, s katerimi vdrejo v druge države,« je povedal.

11:03: Ruski premier Dmitrij Medvedjev je med današnjim srečanjem s predsednikom Vladimirjem Putinom povedal, da Ukrajina Rusiji dolguje 16 milijard dolarjev. Kot je pojasnil, dolg 11 milijard dolarjev izhaja iz preklica pogodbe, v skladu s katero je Rusija Ukrajini v zameno za pomorsko oporišče v Sevastopolu zagotavljala nižje cene zemeljskega plina. Ukrajina poleg tega dolguje tri milijarde dolarjev posojila, ki ji ga je pred kratkim namenila Rusija, Gazprom pa terja še približno dve milijardi dolga.

10:40: Zgornji dom ruskega parlamenta je danes pričakovano soglasno potrdil sporazum o priključitvi Krima in mesta Sevastopol Ruski federaciji, ki so ga krimski voditelji in Vladimir Putin podpisali v torek, spodnji dom parlamenta, ruska duma, pa ga je ratificiral v četrtek. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP bo priključitev polotoka najverjetneje dokončna še danes s še zadnjim podpisom predsednika Putina.

Prebivalci Krima so odcepitev od Ukrajine s prepričljivo večino podprli na nedeljskem referendumu, a kljub veliki podpori Zahod izida glasovanja ne priznava. ZDA in EU so proti Rusiji sprejele nove sankcije, Moskva je včeraj odgovorila s svojimi sankcijami.

10:20: Britanski Reuters poroča, da je predsednik prehodne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk ob robu vrha EU z Brusljem podpisal sporazum o tesnejšem gospodarskem in političnem sodelovanju. Po poročanju tiskovne agencije gre za del pridružitvenega sporazuma, od katerega je novembra lani odstopil tedanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in s tem sprožil val nezadovoljstva, ki je vodil v padec njegove vlade in posledično v referendum na Krimu.

Ukrajinski voditelj in EU so danes podpisali le manjši del sporazuma. Po poročanju Reutersa bodo del sporazuma, ki se nanaša na prosto trgovino, podpisali po predsedniških volitvah v Ukrajini, predvidenih za maja.

***

Voditelji 28 članic so prvi dan vrha EU, ki se je zavlekel čez polnoč, v skladu s pričakovanji sprejeli odločitev, da bodo na črni seznam tarč evropskih sankcij (zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v EU) proti Rusiji uvrstili še dvanajst oseb, povezanih z aneksijo Krima.

Njihova imena so še neznanka, predvidoma bodo objavljena danes okoli poldneva. Po naših informacijah so med novinci na listi tudi višje uvrščeni predstavniki Rusije kot prvih 21 oseb, ki so na njem že od ponedeljka. Predvidoma na njem ni oligarhov. Več preberite TUKAJ.

 

Prijavi sovražni govor