Bitka pred vrati Damaska

Tuji mediji poročajo, da je sirska vojska na obrobju Damaska začela ofenzivo proti upornikom.

Objavljeno
07. februar 2013 16.03
Posodobljeno
07. februar 2013 17.50
SYRIA-CRISIS/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Damask - Uporniške postojanke na obrobju sirske prestolnice že drugi dan silovito obstreljujejo pripadniki sirske vojske. Kot poroča katarska Al Džazira, je bilo na tem delu države, kjer je sirska vojska menda začela obsežno ofenzivo proti upornikom, v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 55 ljudi. Sirska državna tiskovna agencija Sana medtem poroča o spopadih vojske s teroristi v Homsu, Hami in Idlibu.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu sporoča, da je bilo samo danes po državi ubitih najmanj 19 civilistov, 28 upornikov in 8 vojakov sirske vojske.

Prebivalci damaščanskega obrobja so za Al Džaziro povedali, da takšnega bombardiranja kot je današnje niso slišali že nekaj mesecev. Povedali so tudi, da so uporniki danes napadli obmejno cestno kontrolno točko na severu damaščanskega okrožja Kabun, zaradi česar so se med njimi in vojsko vneli siloviti spopadi. Že pred nekaj tedni je posebni odposlanec za Sirijo Lahdar Brahimi opozoril, da so grozodejstva v Siriji dosegla novo »nepredstavljivo raven« in da »država razpada pred našimi očmi«.

Po podatkih sirskega observatorija je bilo po državi samo v sredo ubitih 141 ljudi, med njimi 26 civilistov, 39 vojakov in 66 upornikov.

Krvavi konflikt je v nemirni državi v zadnjih 22 mesecih terjal več kot 60.000 življenj, samo v zadnjih šestih tednih pa je državo zapustilo 200.000 beguncev. V Turčijo, Libanon, Jordanijo in Irak se je po podatkih visokega komisariata ZN za begunce skupno zateklo že 700.000 sirskih državljanov. Znotraj države pa naj bi bilo razseljenih kar tri milijone ljudi.