Blair: Sodelovanje z mediji strateška odločitev

Velika moč medijev je Blaira prepričala, da se je konfliktov medijskimi organizacijami izogibal za vsako ceno.

Objavljeno
28. maj 2012 14.39
Posodobljeno
28. maj 2012 14.39
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
London − Eden najpomembnejših tednov v preiskavi prisluškovalne afere, v katero so bili vpleteni nekateri največji britanski časopisi, se je začel z zaslišanjem nekdanjega britanskega premiera, ki je pred člani posebne parlamentarne komisije vztrajal, da so sporne povezave med novinarji in državnim vrhom neizogibne in nenadomestljive.

Kot prvi v seriji politikov, ki bodo ta teden pričali pred t. i. Levisonovo komisijo, Tony Blair med zaslišanjem niti z besedo ni podvomil v obstoj močnih vezi med medijskimi ustvarjalci in politiki. »Že od nekdaj je tako in enako bo tudi ostalo,« je dejal med odgovarjanjem na vprašanja članov posebne komisije britanskega parlamanta, ki že več mesecev vodi odmevno preiskavo o kršitvah etičnih načel, ki je bila sprožena kot odgovor na kazniva dejanja novinarjev in zaposlenih pri tabloidih News of The World in Sun. Člani komisije so se z nekdanjim premierom spustili v obsežno razpravo o vlogi, ki jo časopisi in ostali mediji igrajo v britanski družbi, v kateri so se dotaknili različnih aspektov odnosa med medijsko industrijo in politiko na državni ravni.

Velika moč medijev je Blaira prepričala, da je na začetku svojega prvega mandata sprejel »strateško odločitev«, da se bo konfliktov z novinarji in vodstvi medijskih organizacij izogibal za vsako ceno. Posamezniki, je vztrajal zaslišani, časopise uporabljajo kot sredstva politične moči. Kakor je poudaril, to velja za vse časopise, in ne zgolj za publikacije družbe News International, hčerinskega podjetja News Corp, ki je v lasti Ruperta Murdocha. Pritiski, ki jih je občutil s strani zloglasnega medijskega imperija, so imeli v večini primerov politični predznak; enostavno se jim ni imelo smisla upirati, saj bi v nasprotnem primeru naletel na nevzdržen odpor, je komisiji pojasnjeval Blair.

Med pričanjem je nekdanji ministrski predsednik govoril o že dalj časa znanih dejstvih, poleg posebnega odnosa med mediji in državnim vrhom se je dotaknil tudi svojega izrazito osebnega odnosa z družino Murdoch. Zaslišani, ki je krstni boter enemu od Murdochovih otrok, je pred komisijo spregovoril o času po koncu svojega mandata, »ko so se odnosi med družinama popolnoma spremenili«; napetost, ki jo je povzročalo dejstvo, da so bili to ljudje z ogromno politično močjo, je sčasoma pojenjala: z Murdochom sta ohranila izključno delovni odnos vse do leta 2007, ko je Blair Downing Street 10 prepustil svojemu nasledniku. Glede očitkov, da se je preveč približal članom Murdochovega imperija, zlasti Rebekah Brooks, nekdanji urednici časnika Sun, je Blair kot opravičilo navedel njen takratni vpliv. V skoraj desetletju, ki ga je preživel na oblasti, so pogovori s predstavniki družbe News International postali nekaj povsem običajnega.

Blair, ki je med zaslišanjem kazal precejšnjo pripravljenost odgovarjati na tako rekoč vsa vprašanja članov parlamentarne komisije, se je deloma dotaknil tudi največjega očitka, ki ga je proti njemu, v povezavi z domnevno kupčijo, sklenjeno z Murdochom, uperil njegov nekdanji svetovalec Lance Price. Marca 1997 je uredništvo lani ukinjenega tavloida News of The World, enega od visokonakladnih draguljev v lasti News Corp, takratnega kandidata laburistov podprlo v tekmi za zmago na bližajočih se parlamentarnih volitvah. V zameno za podporo je Blair Murdochu menda obljubil umik predlaganih sprememb zakonodaje na področju medijskega lastništva in s tem dopustil nadaljnjo širitev družbe News International izven tiskanih medijev.

Leta 2003 sprejet zakon, ki je močno omilil omejitve mešanega lastništva medijev, je za News Corp predstavljal pomembno prelomnico v poslovanju v Britaniji. Tony Blair je danes vnovič zatrdil, da z Murdochom, ki ga je Price pred leti opisal kot 24 člana Blairovega kabineta, nikoli ni sklenil dogovora o kakršnih koli spremembah medijske zakonodaje v zameno za uredniško podporo. »Ne vem za nobeno odločitev, ki bi jo spremenili zaradi Ruperta Murdocha,« je Blair vztrajal pri svojih dosedanjih izjavah.