Blairov minister za Evropo za rešetkami

Goljufije na Otoku: Denis MacShane si je nezakonito prilastil 12.900 funtov.

Objavljeno
27. december 2013 21.07
Branko Soban, zunanja politika
Branko Soban, zunanja politika
»Evropski voditelji imajo velike­ in razkošne limuzine, ne pa tudi velikih idej. To velja za levico in desnico!« je nekoč dejal Denis MacShane, nekdanji Blairov minister za Evropo in zdaj že tudi nekdanji laburistični poslanec. Sodišče v Londonu ga je namreč tik pred prazniki obsodilo na šest mesecev zapora zaradi goljufivega prikazovanja stroškov, zaradi česar je sicer odletelo še nekaj britanskih poslancev.

Imeli so torej velike ideje, a ravnali so v popolnem nasprotju z njimi. Zato mu ob razglasitvi sodbe ni uspelo izjaviti nič drugega kot »Quelle surprise!«

V čisti francoščini, ki jo obvlada do potankosti. Denis MacShane, ki bo maja prihodnje leto dopolnil 66 let, je pravzaprav že dolgo nadvse protislovna osebnost.

Kot član britanske delegacije v parlamentarni skupščini Sveta Evrope (PACE) je zaslovel z izjavo, namenjeno Švicarju Dicku Martyju, ko je ta v Strasbourgu predstavljal svoje prvo poročilo o tajnih operacijah Cie na evropskih tleh.

»Vaše poročilo je kot švicarski sir! Polno lukenj!« je iz poslanske klopi takrat zaklical Martyju. Podobno je menil tudi britanski premier Tony Blair. Toda dinamika­ resnice, kot temu pravi Dick Marty, je zelo hitro pokazala, kdo je imel prav. V vojni proti terorju je bilo namreč neverjetno veliko laži. In lagal je kajpak tudi Blair. Najprej ni hotel nič vedeti o pristankih Cijinih letal v britanskem oporišču Diego Garcia, potem pa je le priznal, da je Cia s svojimi letali tam v resnici pristajala. Z nedolžnimi terorističnimi osumljenci na krovu. A Dicku Martyju se zaradi tega nista pozneje opravičila ne Tony Blair ne Denis MacShane.

Afera s parlamentarnimi grešniki, ki so ponarejali dokumente o svojih stroških in s tem kar zajetno olajšali državno blagajno, je izbruhnila leta 2009. Izkazalo se je, da je MacShane ponarejal papirje prav v času, ko je kot član britanske delegacije prihajal tudi na zasedanja PACE v Strasbourg. Daily Mail je takrat objavil, da je MacShane v sedmih letih zlorabil blizu 125.000 funtov. Poslanec je ta podatek tedaj odločno zanikal. Toda ko so preiskovalci podrobneje pobrskali po njegovih papirjih, je priznal svoje napake. Ponaredil je 19 dokumentov, si tako nezakonito prilastil 12.900 funtov in si s tem prislužil pol leta zapora. Lani je bil zaradi tega izključen iz laburistične stranke, odstopiti je moral tudi kot poslanec.

V poslanskih klopeh je sicer sedel kar 18 let, tako da je bil eden najbolj znanih britanskih laburističnih politikov. V letih 2002–2005 je bil tudi Blairov minister za Evropo. Po očetu je sicer Poljak, rojen je bil kot Denis Matyjaszek. Materin irski priimek je prevzel šele po študiju, ko so na BBC, kjer je delal kar osem let, to od njega zahtevali delodajalci. Študiral je na Oxfordu, na univerzi v Londonu pa doktoriral iz mednarodne ekonomije. MacShane je po duši pravzaprav ves čas ostal novinar. Bil je celo predsednik britanskega nacionalnega združenja novinarjev. Pozneje je sicer vstopil v politiko, toda kljub temu ostal stalni sodelavec Guardiana, Newsweeka, Le Monda in drugih uglednih časopisov in revij. V člankih in kolumnah je pogosto analiziral zlasti krizo levice v Evropi, toda zdaj bo tovrstnih novinarskih gostovanj zanesljivo konec.

Njegovo zasebno življenje je sicer ves čas prava zmeda. Bil je večkrat poročen in ločen. Leta 2004 se je med skokom s padalom smrtno ponesrečila hči Clare Barnes, ki jo je imel z znano novinarko Carol­ Barnes. Dve leti pozneje mu je umrla mati, leta 2008 pa še Clarina mama Carol.

Zaradi ponarejanja dokumentov o stroških je bilo obsojenih kar pet laburističnih poslancev. Poleg Denisa MacShana še Elliot Morley, Jim Devine, David Chaytor in Eric Illsley. Obsojena sta bila tudi konservativca, lord Hanningfield in lord Taylor of Warwick. Sodišče jim je prisodilo od šest do 18 mesecev zapora. Za rešetke bi morala tudi laburistična poslanka Margaret Moran, toda zaradi težav z zdravjem so ji odredili le sodni nadzor.