Umar Patek obsojen na 20 let zapora

Sodišče je danes izreklo kazen Umarju Pateku, obtoženemu atentatov na Baliju, v katerih je umrlo čez 200 ljudi.

Objavljeno
21. junij 2012 09.08
Posodobljeno
21. junij 2012 09.18
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Džakarta - Indonezijsko sodišče je 45-letnega Umarja Pateka, obtoženega sodelovanja v napadih, ki so oktobra 2002 pretresli Bali in v katerih je umrlo več kot 200 ljudi, obsodilo na 20 let zapora. Tožilstvo je zanj zahtevalo dosmrtno ječo.

Patek je priznal, da je pomagal mešati kemikalije za sestavo bombe, a poudaril, da ni bil eden glavnih akterjev pri načrtovanju napada. Sodišče je prosil »odpuščanja« in poudaril, da je napadu nasprotoval že od vsega začetka.

Patek, ki so ga lani aretirali v pakistanskem mestu Abotabad, štiri mesece preden so tam ubili Osamo bin Ladna, je bil med drugim obtožen naklepnega umora in snovanja napadov na nočna kluba na Baliju oktobra 2002 in na cerkve v Džakarti na božični večer leta 2000. Pateka povezujejo s skrajno skupino Džamaja Islamija, ki je povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Domnevno je bil vpleten v še najmanj tri druge teroristične napade v Indoneziji. Poleg tega je menda imel povezave s skrajneži na jugu Filipinov in s pripadniki Al Kaide na drugih območjih Azije, še posebno v Pakistanu. Nekoč je veljal za najbolj iskanega človeka v Aziji, ZDA pa so zanj razpisale milijon evrov vredno nagrado.

Patek je zadnji od glavnih osumljencev, ki so mu sodili za sodelovanje v terorističnem napadu leta 2002. Tri člane organizacije so zaradi vpletenosti v napade usmrtili novembra 2008.

Napad se je zgodil 12. oktobra 2002, ko je v nočni klub Paddy's Pub v letovišču Kuta na jugu Balija vstopil samomorilski napadalec in aktiviral v nahrbtniku skrito smrtonosno napravo. Na ulici pred lokalom je pozneje razneslo avtomobil bombo, ki je razdejala tudi sosednji nočni klub Sari. Napad je zahteval 202 življenji, 240 ljudi je bilo ranjenih. Žrtve napada so prihajale iz 21 različnih držav, med ubitimi je bilo tudi 88 Avstralcev, 38 Indonezijcev in 28 Britancev.