Bo v tekmi za Belo hišo denar glasovanja vladar?

Republikanec Romney je uspešnejši pri zbiranju sredstev, demokrat Obama pa še vedno vodi med volivci.

Objavljeno
09. avgust 2012 20.23
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York – Do ameriških predsedniških volitev je še slabe tri mesece, v tem trenutku pa ima po javnomnenjskih ra­ziskavah več možnosti za zmago sedanji demokratski predsednik Barack Obama.

Toda njegov republikanski tekmec Mitt Romney ga že tretji mesec zapored prehiteva pri zbiranju sponzorskih sredstev, v Obamovem predvolilnem štabu pa se upravičeno bojijo, da bo prvi temnopolti voditelj države tudi prvi predsednik v ameriški zgodovini, ki bo v boju za ponovno izvolitev zbral manj denarja kakor njegov nasprotnik.

Obama je pred štirimi leti potolkel vse dotedanje rekorde pri nabiranju sponzorskih sredstev, v njegovem štabu pa so še na začetku letošnjega leta napovedovali, da se jim bo letos v predvolilno vrečo natekla več kot milijarda dolarjev. Njihov optimizem je usahnil v zadnjih treh mesecih, ko so iz nasprotnega tabora prihajala poročila o uspešnejših nabiralskih akcijah. Tako sta Romney in republikanska stranka julija zbrala 101,3 milijona dolarjev, predsednik in njegovi demokrati pa kar četrtino manj: 75 milijonov dolarjev.

»Nobenega dvoma ni o tem, da nas bodo finančno prehiteli,« je že prejšnji mesec novinarjem potožil eden od Obamovih glavnih volilnih svetovalcev. Iz predsednikovega štaba so tako v zadnjem času poslali že več pozivov privržencem, naj odprejo denarnice, če nočejo, da bo njihov kandidat postal predsednik enega samega mandata. Ameriška zgodovina priča, da kandidat z več denarja običajno zbere tudi več glasov na volitvah, zato se v republikanskem taboru nekateri že veselijo. »Povsem jasno je, da Američani hočejo spremembo v Beli hiši,« je v izjavi, s katero je pospremil objavo uspešne julijske finančne nabirke, zapisal predsednik nacionalnega odbora »stare dobre stranke« Reince Priebus.

Toda »Romney potrebuje več kot denar – precej več«, se je pred dnevi glasil naslov komentarja v reviji New Yorker. Po besedah avtorja Johna Cassidyja bi Romney gladko zmagal, če bi novembra volili le milijonarji in milijarderji, »a na njegovo nesrečo tudi najuspešnejši napori republikancev, da bi z zakoni o obvezni identifikaciji na voliščih omejili volilno udeležbo,« ne bodo mogli preprečiti manj premožnim Američanom, da bi čez tri mesece oddali svoj glas in uveljavili svoj vpliv.

Če bi Američani odšli na volišča danes, Romneyu finančna prednost ne bi pomagala. Povprečje zadnjih sedmih nacionalnih anket kaže, da bi za Obamo glasovalo 47,6 odstotka, za Romneya pa 44,1 odstotka ameriških volivcev. A ker v ZDA ne velja pravilo en človek en glas, so zanimivejše tiste raziskave, ki napovedujejo razporeditev elektorskih glasov iz posamičnih zveznih držav. Predsedniški kandidat potrebuje za zmago 270 elektorskih glasov; Obama bi jih v tem trenutku brez težav zbral 247, Romney pa le 191. A tudi preostalih 100 glasov, ki prihajajo iz tako imenovanih nihajočih držav, se trenutno bolj nagiba k sedanjemu predsedniku. O novem prvem človeku v državi bodo prvi torek novembra dejansko odločali volivci osmih držav, ki zaradi enakomerne porazdeljenosti strankarskih glasov tradicionalno odigrajo jeziček na tehtnici. V tem trenutku bi Obama zmagal kar v sedmih »nihajočih« državah – Coloradu, Iowi, Nevadi, New Hampshiru, Ohiu, Virginiji in celo na zgodovinsko najodločilnejši Floridi –, Romneyu pa ankete kažejo malenkostno prednost le v Severni Karolini.

Kdo bo nova »Sarah Palin«?

V času, ko so se zvezni predstavniki ljudstva odpravili na pettedenski dopust, je sicer postala glavna notranjepolitična tema ugibanje, koga bo Mitt Romney izbral za svojega podpredsedniškega kandidata. Po julijski anketi televizije CNN bi republikanski volivci v tej vlogi najraje videli nekdanjo zunanjo ministrico Condoleezzo Rice (26 odstotkov podpore). Na drugem mestu je z 21 odstotki glasov anketirancev donedavni Romneyev tekmec na republikanskih predsedniških predvolitvah Rick Santorum, tretje mesto pa si s 14 odstotki glasov delita senator s Floride Marco Rubio in guverner New Jerseya Chris Christie.

A to niso vsa imena domnevnih podpredsedniških kandidatov, ki v zadnjem času krožijo v javnosti. Nekateri konservativni komentatorji za republikanskega podpredsedniškega kandidata predlagajo ljubljenčka čajankarskega gibanja Paula Ryana, drugi omenjajo guvernerko New Mexica Susano Martinez, na spletnih stavnicah pa sta najvišje uvrščena senator iz Ohia Rob Portman in nekdanji guverner Minnesote Tim Pawlenty.

Pred dnevi je za »preplah« v medijskih reakcijah poskrbelo rumeno desničarsko spletišče Drudge Report, ki se je proslavilo z razgaljanjem spolnega škandala Clinton-Lewinsky, zdaj pa ima zelo dobre stike z Romneyevim štabom. Objavilo je izjavo neimenovanega Obamovega pristaša in darovalca, kako da mu je predsednik razkril, da si Romney za svojega podpredsedniškega kandidata želi direktorja obveščevalne službe Cia Davida Petraeusa. To »verodostojno« informacijo sta brž odločno zanikala uradna tiskovna predstavnika Bele hiše in Cie.