Bodo Rusi še naprej kadili kot Turki?

Do leta 2015 bo prepovedano kaditi na vseh javnih mestih.

Objavljeno
25. februar 2013 22.29
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal enega najostrejših protitobačnih zakonov na svetu, ki kajenje prepoveduje na vseh javnih mestih. Kritiki se bojijo, da se bo v Rusiji zgodilo nekaj podobnega kot v Grčiji, ki ima največji odstotek kadilcev v EU in kjer le redki spoštujejo zakon o prepovedi kajenja na javnih mestih.

V Rusiji kadi kar 40 odstotkov od skupaj 143 milijonov prebivalcev, kadilci pa vsako leto pokadijo 400 milijard cigaret, kar Rusijo uvršča na prvo mesto po deležu kadilcev na svetu. V državi, kjer kadijo kot Turki, po podatkih organizacije za zaščito potrošnikov Rospotrebnadzor povprečni kadilec pokadi 17 cigaret na dan, s to razvado pa je zasvojenih 60 odstotkov moških v starosti od 19 do 64 let in več kot tretjina žensk v starosti od 19 do 44 let. Zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, vsako leto umre skoraj pol milijona kadilcev, to je 17 odstotkov vseh smrti. V starosti od 30 do 59 let je s tobakom povezanih kar 40 odstotkov smrti med moškimi in 20 odstotkov med ženskami.

Že 1. junija bo prepovedano kaditi v vladnih poslopjih, izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah, kulturnih znamenitostih, stadionih, otroških igriščih in plažah ter 15 metrov od vhodov železniških postaj, letališč, postajališč podzemne železnice in pristanišč. Že čez eno leto bodo kajenje prepovedali tudi na vlakih in ladjah na dolge razdalje, v hotelih, restavracijah, barih, kavarnah, trgovinah, tržnicah ter predmestnih železniških peronih.

Razširjenost škodljive razvade bodo poskušali zmanjšali še s prepovedjo prodaje cigaret v kioskih, saj bodo cigarete na voljo samo še v večjih trgovinah s površino najmanj 50 kvadratnih metrov in še tam bodo skrite očem. Zakon predvideva tudi 50-odstotno zvišanje davka na tobačne izdelke, kar pomeni, da bo za škatlico cigaret v Rusiji po novem treba odšteti povprečno poldrugi evro. Zdaj stane pol manj, kar je ena najnižjih cen na svetu, to pa precej pripomore k razširjenosti kajenja. Za primerjavo: v Evropi se cena za škatlico cigaret giblje med tremi in enajstimi evri.

Preveč seksajo, jedo, kadijo in pijejo

Predlagatelji zakona, ki ga je Rusija sprejela kot podpisnica protikadilske konvencije Svetovne zdravstvene organizacije, so se zavzemali celo za to, da bi kajenje prepovedali »pozitivnim junakom v filmih in gledaliških predstavah«, kar je Ruse spomnilo na neuspešno protialkoholno kampanjo zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova, med katero so iz starih filmov rezali prizore popivanja. Omenjeno določilo so iz zakona izpustili, kadilskemu lobiju pa ni uspelo doseči, da bi kajenje dovolili v posebej za to določenih delih restavracij in barov.

Predsednik ultranacionalistične Liberalnodemokratske stranke Vladimir Žirinovski je v svojem pompoznem slogu predlagal, da bi morali iti s protikadilsko zakonodajo še dlje: »Kajenje bi morali prepovedati povsod, razen v lastnem avtomobilu, pa še to samo v primeru, da imaš zaprta vsa okna, in v lastnem stanovanju, če tam ni nikogar in so okna neprodušno zaprta. Potem se lahko zastrupljaš! Potrebujemo tudi omejitve glede hrane. Naši ljudje so preveč debeli. Tudi seks bi morali omejiti. Ljudje preveč seksajo, jedo, kadijo in pijejo, zato umirajo 20 let prezgodaj. Povsod – v Evropi, Ameriki in na Japonskem – živijo dlje. Zakaj bi morali prav mi izginiti?«

Javnomnenjska raziskave neodvisnega centra Levada je pokazala, da protikadilsko zakonodajo podpira samo 31 odstotkov vprašanih, kar 51 odstotkov pa jih je prepričanih, da se zaradi nje število kadilcev v Rusiji ne bo zmanjšalo.

V ruskem glavnem mestu že dolgo poteka kampanja proti »tragediji ruskega naroda« in v podzemni železnici so plakate manekenke z obleko iz cigaret in napisom: »To ni več moderno,« zamenjale podobe spečega otroka, ki ima na hrbtu cigareto in napis: »Kajenje v bližini otroka je zanj mučenje.«