Boko Haram grozi, da bo prodal 200 ugrabljenih deklic

Nigerija že tedne protestira zaradi ugrabitve deklet, predsednik zagotavlja, da jih bodo rešili.

Objavljeno
05. maj 2014 17.28
Posodobljeno
05. maj 2014 17.44
NIGERIA-BOKOHARAM/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Abuja − Nigerija že tedne protestira zaradi ugrabitve več kot 200 deklet, ki so jih sredi aprila iz šole v državi Borno na severu Nigerije odpeljali pripadniki skrajne islamistične skupine Boko Haram. Njen vodja Abubakar Šekau je danes naposled prevzel odgovornost za dejanje, ki je sprožilo mednarodno ogorčenje in pozive k reševalni misiji, in zagrozil, da bo dekleta prodal.

»Ugrabil sem vaša dekleta,« je v skoraj uro dolgem videoposnetku sporočil vodja islamistične skupine. Kritiziral je demokracijo, zahodno izobraževanje ter prizadevanja za mirno sobivanje muslimanov in kristjanov. »Zahodno izobraževanje se mora končati. Dekleta se morajo poročiti,« je dejal Šekau in zagrozil, da bodo ugrabljena dekleta, ki jih trenutno zadržujejo kot sužnje, prodali.

Pripadniki islamistične skupine so 276 šolark zajeli pred tremi tedni. Doslej je 53 dekletom uspelo pobegniti, ostale pa še zadržujejo. Po nepotrjenih podatkih se je bilo nekaj deklet prisiljenih poročiti z ugrabitelji, nekaj drugih pa so prepeljali v Kamerun in Čad.

Množična ugrabitev deklet in neuspeh nigerijske vojske, da bi jih rešili, sta sprožila ogorčenje in demonstracije, razjarjeni protestniki pa nigerijskega predsednika Goodluck Jonathana obtožujejo, da mu za dekleta in njihovo usodo ni mar. Predsednik je včeraj priznal, da so lahko državljani upravičeno jezni zaradi počasnega napredka pri reševanju deklet, obenem pa zagotovil, da bodo šolarke rešili.