Bolgarija: protest proti politični eliti in mafiji

Na jutrišnjih demontracijah bo na izpitu revolucionarni naboj množic. Vse kaže na predčasne volitve.

Objavljeno
22. februar 2013 15.26
BULGARIA-POLITICS-GOVERNMENT
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - Po odstopu bolgarske vlade, ki ga je parlament sprejel skoraj soglasno, se protesti nadaljujejo. Bolgarski predsednik Rosen Plevneljev je začel pogovore o novi vladi. Državi se obeta prehodna vlada, ker so se vse največje stranke izrekle za predčasne volitve.

Čeprav protesti še vedno potekajo v vseh večjih mestih, se ta hip zdi, da je revolucionarni naboj nezadovoljnih množic upadel. V Sofiji je tako protestiralo le še nekaj sto in ne več na tisoče demonstrantov kot v minulih dneh. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave proteste podpira kar 92 odstotkov Bolgarov, vendar se jih 84 odstotkov ne udeležuje aktivno.

Kako daleč je pripravljen iti bolgarski živelj, bo pokazal tudi jutrišnji protest po državi. Nezadovoljna množica se je tudi v Bolgariji organizirala s pomočjo družbenih omrežij, na njih pa kljub odstopu vlade poziva ljudi, naj protestirajo proti vsem političnim strankam in mafiji monopolov.

Parlament je z 209 glasovi za, petimi proti in enim vzdržanim potrdil odstop vlade premiera Bojka Borisova. Podpredsednik vlade in notranji minister Cvetan Cvetanov se je opravičil državljanom, ker niso bili deležni politike, ki so si jo obetali, vendar je hkrati poudaril, da je vlada storila vse, kar je bilo mogoče, da bi zagotovila finančno stabilnost. Nekdanji premier in vodja socialistov Sergej Stanišev je opozoril na visoko brezposelnost in vladanje monopolov na vseh področjih.

Če bo premier držal besedo, da ne bo sodeloval v prehodni vladi, se v državi obetajo predčasne volitve. Da brez predčasnih volitev ne bodo potrdile nove vlade, so se odločile tudi tri največje stranke, vladajoča konservativna stranka Borisova Državljani za evropski razvoj Bolgarije (GERB) in levousmerjeni opozicijski socialisti ter turško Gibanje za pravice in svobodo.

V skladu z bolgarsko zakonodajo mora Rosen Plevneljev mandat za sestavo vlade najprej ponuditi največjim trem strankam. Če bodo vse tri zavrnile mandat, mora razpisati predčasne volitve, ki jih morajo pripraviti v dveh mesecih. Predsednik mora razpustiti parlament in imenovati začasno vlado, ki mora poskrbeti za pripravo volitev.

Rosen Plevneljev je napovedal, da se bo držal ustave in z vsemi strankami začel pogovore o oblikovanju nove vlade. Ko bo izčrpal vse možnosti, ki jih določa ustava, je še pojasnil, bo oblikoval prehodno vlado in sklical predčasne volitve.

Po mnenju bolgarskega predsednika bi si morala vlada, ki je odstopila zaradi množičnih protestov v državi, do konca mandata prizadevati za rešitev problemov. Stranke je pozval, naj nadaljujejo delo, čeprav je sklic parlamenta izgubil zaupanje prebivalstva. Plevneljev je sklenil s pozivom k miru in redu ter nezadovoljne množice, ki demontrirajo zaradi drastičnega dviga cen elektrike, vsesplošne revščine, monopolov in korupcije, posvaril pred provokacijami.