Bolgarska vlada po množičnih protestih nepričakovano odstopila

Premier Bojko Borisov je sporočil, da ne bo sodeloval v vladi, pod katero policija pretepa ljudi.

Objavljeno
20. februar 2013 11.29
TOPSHOTS-BULGARIA-DEMONSTRATION-GOVERNMENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Sofija - Bolgarski premier Bojko Borisov je po včerajšnjih množičnih demonstracijah, ki so se v prestolnici sprevrgle tudi v izgrede, povsem nepričakovano sporočil, da njegova vlada sestopa z oblasti. »Imamo dostojanstvo in čast. Naši ljudje so tisti, ki so nas postavili na oblasti in zdaj oblast predajamo nazaj v njihove roke,« je danes povedal Borisov, ki je po poročanju novinite.com dodal, da njegova stranka ne namerava sodelovati v prehodni vladi.

Kot je pojasnil, so ga včerajšnji množični protesti, ki so se pozno popoldne sprevrgli v nasilje, presunili. »Ne bom sodeloval v vladi, pod katero policija pretepa ljudi,« je povedal. Dodal je še, da politična moč nikoli ni bila njihov cilj. »Nič ne bomo pridobili s tem, da nas ljudje sovražijo.« Opozicija je že pozvala k predčasnim volitvam.

Bolgarske ulice so v zadnjem tednu večkrat zasedli protestniki. Povod za množične demonstracije je bil sprva dvig cen za električno energijo, kmalu pa so protestniki, razočarani nad nizkim življenjskim standardom in korupcijo, poleg znižanja cen zahtevali tudi odstop desnosredinske vlade.

Premier Borisov se je na njihove zahteve odzval z napovedjo znižanja cen elektrike in odstavitvijo finančnega ministra Simeona Djankova, glavnega zagovornika ostrih varčevalnih ukrepov.

V spopadih med policijo in protestniki v Sofiji je včeraj v bolnišnicah pomoč poiskalo 25 ljudi. Več ljudi je bilo zaradi vandalizma aretiranih.