Bolgarski parlament sredi politične krize na ustanovni seji

Predsednik Rosen Plevneljev je stranke pozval, naj čim prej oblikujejo vlado in izpolnijo pričakovanja javnosti.

Objavljeno
21. maj 2013 16.16
BULGARIA-POLITICS-PARLIAMENT-GOVERNMENT
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Sofija − Kljub temu, da se je Bolgarija po predčasnih volitvah 12. maja znašla v politični krizi, se je danes na ustanovni seji sestal bolgarski parlament, piše Slovenska tiskovna agencija. »Smo v politični, gospodarski in parlamentarni krizi,« je poslancem ob tem dejal predsednik Rosen Plevneljev in stranke pozval, naj čim prej oblikujejo vlado in izpolnijo pričakovanja javnosti.

Predsednik bo v četrtek začel posvetovanja s političnimi strankami in po pričakovanjih bo mandat za sestavo vlade poveril zmagovalki volitev, stranki Gerb dosedanjega premiera Bojka Borisova, piše STA.

Stranka je dobila 97 sedežev v 240-članskem parlamentu, kar pa je 20 sedežev manj kot v prejšnjem mandatu. Na drugo mesto so se uvrstili socialisti, ki so dobili 84 sedežev, na tretje pa stranka turške manjšine s 36 sedeži.

Stranka Gerb namerava oblikovati manjšinsko vlado, čeprav ta nima nobenih možnosti za to, da bi jo parlament potrdil.

Borisov je zaradi sumov poneverb sicer predlagal razveljavitev volitev. Vzrok za to je bilo menda 350.000 nezakonitih glasovnic, ki so jih odkrili dan pred volitvami v tiskarni, ki je tiskala tudi prave glasovnice. Tolikšno število glasovnic bi, če bi jih kdo uporabil, lahko odločilo o 25 poslanskih sedežih v 240-članskem parlamentu.

Opozicijske stranke so prst takoj uperile v Borisova, ki ima menda precej dobre odnose z lastnikom tiskarne in si je tako domnevno skušal zagotoviti zmago na volitvah. Borisov pa očitke zavrača in trdi, da gre za manipulacije in načrtno gonjo tožilstva, ki je njegovo stranko že stala »od pet do šest odstotkov« glasov na volitvah.

Borisov je sicer razveljavitev volitev predlagal tudi zaradi rezultata volitev, ki ni dal jasne večine nobeni stranki in po njegovih ocenah ne bo mogel pripeljati do stabilne vlade v državi, dodaja STA.