Bolgarski vladi se že majejo tla pod nogami

Protestniki zaman opozarjajo, da ni njihov cilj zrušiti socialiste, da bi se na oblast vrnili konzervativci.

Objavljeno
18. junij 2013 12.44
BULGARIA-GOVERNMENT/
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - V Bolgariji je več tisoč protestnikov znova zasedlo ulice. Novi premier Plamen Orešarski, ki je šele prevzel oblast, se že sooča s pozivi k odstopu. Protestniki zahtevajo popolno spremembo sistema, politična elita pa je gluha na obe ušesi.

Neposreden povod za nove proteste, ki trajajo že peti dan, je bilo imenovanje medijskega magnata Deljana Pejevskega na čelo nacionalne varnostne agencije (Dans). Čeprav se je Pejevski zaradi ostrega odziva javnosti odrekel položaju, je poskus njegovega imenovanja protestnike utrdil v prepričanju, da so vse vlade koruptivne.

Plamen Orešarski je zavrnil pozive k odstopu z utemeljitvijo, da bi bil odstop izredno neodgovoren, ker bi lahko destabiliziral državo le nekaj mesecev po množičnih protestih, ki so odnesli prejšnjo konservativno vlado stranke Državljanov za evropski razvoj (Gerb). Kot je še poudaril, se zaveda, da je tehnokratska vlada, ki so jo oblikovali s podporo socialistov (BSP), izgubila del svoje legitimnosti. Kljub temu je prepričan, da bil odstop nevaren in ne bi rešil ničesar. Sklenil je s pojasnilom, da so imeli v državi več mesecev prehodno vlado in nove parlamentarne volitve, ki so prinesle isto politično situacijo.

Padli novi šef bolgarskih obveščevalcev je poslanec stranke turške manjšine Gibanje za pravice in svoboščine (MRF), ki je podprla BSP pri oblikovanju tehnokratske vlade. Brez podpore MRF Bolgarija ne bi dobila nove vlade, Bolgari pa bi bili obsojeni na nove volitve. Družina Pajevskega ima v lasti več časnikov, televizijskih postaj in spletnih strani.

Ker Pajevski nima nobenih izkušenj v varnostnih vodah, je izgubil zaupanje v vlado tudi bolgarski predsednik Rosen Plevneljev, ki je poudaril, da imajo protesti svoj jasen vzrok in da bodo morali politiki spremeniti svoj pristop. Kljub temu Plevnevljevu ne pade niti na misel, da bi podprl zahteve protestnikov, naj parlament spremeni volilno zakonodajo, tako da bi lahko državljani v parlament neposredno izvolili aktiviste civilne družbe.

Protestniki zaman opozarjajo, da ne želijo zrušiti BSP, da bi se na oblast vrnila Gerb. Po njihovem je politična elita, ne glede na strankarske barve, pod nadzorom oligarhov in mafije, na oblasti pa se je ohranila tudi zato, ker je Bolgarija glede zadolževanja vzorni učenec Unije. Evropska komisija tako zgolj ugotavlja, da so v Bolgariji potrebne reforme, ki bodo vzpostavile vladavino prava. Po njenem so nove demonstracije še enkrat pokazale globino težav v bolgarski družbi o vladavini prava, kjlub temu pa Sofije ne stisne v kot, ker pleše tako kot igrajo v Bruslju.