Bolivijski predsednik bo lahko kandidiral še za tretji mandat

Če bi se Morales na prihodnjih volitvah znova potegoval za predsedniški položaj in zmagal, bi državo lahko vodil do leta 2020.

Objavljeno
21. maj 2013 16.59
reut*Evo Morales
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

LaPaz − Bolivijski poslanci so potrdili zakon, ki predsedniku Evu Moralesu omogoča, da se prihodnje leto še tretjič poteguje za predsedniški položaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred kongresom je to odločilo tudi že najvišje sodišče v državi, ki je ugotovilo, da Moralesov prvi predsedniški mandat ni potekal v času veljave nove ustave, ki omogoča zgolj dva mandata.

Evo Morales je bil za predsednika najrevnejše južnoameriške države prvič izvoljen leta 2005. Njegov mandat bi moral trajati med letoma 2006 in 2011, a se je zaradi spremembe ustave zaključil že z letom 2009, ko so izvedli volitve, na katerih je zmagal. Njegov sedanji mandat, ki se je začel z letom 2010, se izteče leta 2015.

Če bi se Morales na prihodnjih volitvah znova potegoval za predsedniški položaj in zmagal, bi državo lahko vodil vse do leta 2020. Javnost mu je zaenkrat sicer naklonjena − kot je pokazala prejšnji mesec objavljena raziskava, bi na volitvah dobil 41 odstotkov glasov, njegov največji tekmec Samuel Doria Medina pa 17 odstotkov glasov.