Bomba v Mostarju uničila spomenik vojski BiH

V eksploziji ni bil poškodovan nihče, le na spomeniku v obliki lilije je nastala precejšnja škoda.

Objavljeno
14. januar 2013 14.46
Posodobljeno
14. januar 2013 15.05
lvi_Mostar
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Sarajevo − Pred mestno hišo v Mostarju je zgodaj davi odjeknila eksplozija, v kateri je bil poškodovan spomenik pripadnikom vojske Bosne in Hercegovine, ki so padli med vojno.

V eksploziji ni bil po poročanju britanske tiskovne agencije Reutres poškodovan nihče, le na spomeniku v obliki lilije je nastala precejšnja škoda. Policija, ki si še vedno prizadeva razjasniti okoliščine dogodka, upa, da bo krivce našla kar najhitreje.

Po navedbah portala Nezavisne novine so bošnjaški občinski svetniki nemudoma obsodili dogodek in ga označili za teroristično dejanje, napad pa je obsodil tudi župan Mostarja Ljubo Bešić, sicer Hrvat. Dogodek je že obsodil tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valenti Inzko, ki je hkrati pozval k strpnosti. »Nasilje se ne sme razširiti,« je dejal po poročanju Reutersa.

Pred nekaj meseci je v Mostarju sicer izbruhnila tako imenovana »spomeniška kriz. Pred mestno hišo so namreč najprej brez dovoljenja postavili spomenik padlim pripadnikom hrvaške vojske, nato pa še padlim pripadnikom vojske BiH. To je v mestu, ki so ga med vojno med vojno 1992 in 1995 pretresali srditi spopadi, in ki je v veliki meri še vedno razdeljeno na muslimansko prebivalstvo na vzhodnem bregu reke Neretve in hrvaško prebivalstvo na zahodnem bregu, povzročilo nove napetosti.