Bombna napada blizu palače egiptovskega predsednika

V prvi eksploziji so bili ranjeni trije ljudje, drugo pa je razneslo, ko so jo skušali deaktivirati. Umrl je policijski načelnik.

Objavljeno
30. junij 2014 13.49
EGYPT-BLAST/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kairo - Blizu predsedniške palače v egiptovski prestolnici je danes razneslo dve bombi, pri čemer je bil ubit policijski načelnik, še šest ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočila policija. Napad se je zgodil nekaj dni potem, ko so islamisti posvarili, da so na območju podtaknili eksplozivna sredstva, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Bombi je razneslo skoraj leto dni po strmoglavljenju islamističnega predsednika Mohameda Mursija, ki mu je sledilo obsežno zatiranje in zapiranje njegovih podpornikov. Za zdaj ni jasno, ali je bil egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, ki je Mursija 3. julija lani odnesel s položaja, v času napada v palači.

Kot je sporočila policija, so bili v prvi eksploziji ranjeni trije ljudje, ki so čistili cesto, drugo pa je razneslo, ko so jo skušali deaktivirati, pri tem pa je umrl policijski načelnik, še trije policisti pa so bili ranjeni.

Egipt je bil od odstavitve Mursija prizorišče številnih napadov na varnostne sile. Oblasti so zanje okrivile Mursijevo podpornico Muslimansko bratovščino in jo označile za teroristično organizacijo. Bratovščina je na drugi strani povezave z nasiljem večkrat zanikala in oblasti obtožila zatiranja. Al Sisi, ki je kot predsednik prisegel v začetku meseca, je napovedal, da bo v državi znova vzpostavil stabilnost, navaja STA.