Boštjan Videmšek o sredozemskem uporu diktaturam in neoliberalizmu

Izšla je nova knjiga Delovega novinarja Boštjana Videmška Upor: arabska pomlad in evropska jesen.

Objavljeno
02. avgust 2013 20.27
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana - Danes je pri Cankarjevi založbi izšla knjiga Boštjana Videmška Upor: arabska pomlad in evropska jesen. Knjiga prinaša zgodbo - iz prve roke - o tem, kako se je Sredozemlje uprlo diktaturi in neoliberalizmu. Uvodnik knjige je napisal filozof Slavoj Žižek, avtor fotografij pa je Delov fotoreporter Jure Eržen, ki skupaj z Videmškom že od leta 1998 sestavlja udaren poročevalski dvojec.

Upor: arabska pomlad in evropska jesen nas na južni strani Sredozemlja popelje skozi arabske pomladi s poročilom priče revolucije v Egiptu, z mednarodnim vojaškim posredovanjem v Libiji ter krvavo državljansko vojno v Siriji, na severni strani Sredozemlja pa nas z veliko igro mednarodnih finančnih institucij, drvenjem Grčije v tretji svet ter potopom Španije in Cipra pripelje do konca Evrope, kot smo jo poznali.

Kot je v predgovoru zapisal Slavoj Žižek, »Videmškova knjiga opisuje proces 'od revolucije h kontrarevoluciji' v južni Evropi; med odlikami knjige je navsezadnje to, da Slovenijo vključi v kontekst evropskega dogajanja. Zaradi brezkompromisne analize zagat radikalnih gibanj, in to s stališča angažiranega borca, je knjiga preprosto obvezno branje za vsakega razmišljajočega državljana. Videmškovo angažirano poročilo nas kruto sooči z dilemo: se je upor splačal?«

»Videmškova nova knjiga je preprosto najboljša analiza sedanje globalne situacije, ne le pri nas, ampak tudi v svetovnem okviru. V racionalni državi bi jo morali natisniti v deset tisočih izvodih in jo zastonj deliti po srednjih šolah kot obvezno berilo za etiko in domovinsko vzgojo - ali kakor koli se že zdaj imenuje predmet, ki je naslednik starega razvpitega samoupravljanja s temelji marksizma,« še dodaja Žižek.