Boston: osumljenca preiskovali še pred napadom

Ameriške oblasti so Tamerlana Cernajeva menda že pred 18 meseci uvrstile na seznam terorističnih osumljencev.

Objavljeno
25. april 2013 13.38
USA-EXPLOSIONS/BOSTON
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Boston − Ameriške oblasti so enega od osumljencev za nedavni teroristični napad v Bostonu Tamerlana Cernajeva, ki je bil prejšnji teden ubit v dramatičnem obračunu s policijo, že 18 mesecev pred eksplozijo uvrstile na seznam terorističnih osumljencev, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Informacija bo po njihovih navedba brez dvoma sprožila kongresno preiskavo o tem, ali je administracija ameriškega predsednika Baracka Obame pomanjkljivo obravnavala namige iz Rusije, da Cernajev predstavlja varnostno tveganje.

Tako ameriška obveščevalna agencija Cia kot zvezni preiskovalni urad FBI sta pokojnega bostonskega napadalca sumila morebitnih terorističnih povezav, a ga podrobneje niso preiskovali, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Cia je poskušala Tamerlana na seznam terorističnih osumljencevuvrstiti potem, ko so jo ruske oblasti seznanile s sumom, da je postal pristaš radikalnega islama. Že šest mesecev pred tem ga je v okviru ločene preiskave preiskoval tudi zvezni preiskovalni urad FBI, ki pa ni našel povezav s terorizmom. Ameriške oblasti zagotavljajo, da nikoli niso našli informacij, na podlagi katerih bi ga lahko uvrstili na seznam terorističnih osumljencev.

Džohar menda priznal vpletenost

Drugega osumljenca za dogodke v Bostonu, Tamerlanovega 19-letnega brata Džoharja, so v ponedeljek sicer tudi uradno obtožili uporabe orožja za množično uničevanje, zaradi česar ga lahko doleti smrtna kazen. V zameno za sodelovanje s preiskovalci bi smrtno kazen morda lahko spremenili v dosmrtni zapor.

Džohar je preiskovalcem doslej menda priznal vpletenost v napade − dejal je sicer, da ga je brat šele pred kratkim prepričal k sodelovanju −, a je to storil še preden so ga seznanili z njegovimi pravicami. Tako se že pojavlja dvom, ali bodo njegove izjave lahko uporabili pred sodiščem − ali bo do sodnega procesa prišlo sicer še ni znano −, čeprav pa ima tožilstvo menda za obsodbo na voljo dovolj drugih dokazov.

Kot smo na naši spletni strani že poročali, se je pregon osumljencev začel v četrtek popoldne, ko je FBI objavil fotografiji in videoposnetek osumljencev, po njunih pokrivalih imenovanih bela in temna kapa, ki sta ob ograjo tekaške proge domnevno odložila nahrbtnike z eksplozivnimi napravami. Preiskovalci so upali, da bodo s pomočjo javnosti ugotovili njuno identiteto, hkrati pa tako pritisnili nanju, da bosta začela delati napake. Nekaj ur pozneje so z bostonske univerze MIT policijo obvestili o streljanju, preiskovalci so nato odkrili truplo univerzitetnega policista, ki je umrl v spopadu. Osumljenca sta nato pobegnila z ukradenim Mercedesovim terenskim vozilom, a nista vedela, da ima avto vgrajen navigacijski sistem, s katerim so jima policisti lahko sledili. Medtem sta temna in bela kapa dobili tudi imeni, 26-letni Tamerlan in njegov 19-letni brat Džohar Cernajev.

V Watertownu sta naletela na policista mestnega transportnega sistema in ga v streljanju hudo ranila. Dohiteli so ju drugi policisti, med vratolomno vožnjo je potekal silovit strelski spopad, brata sta na zasledovalce metala tudi eksplozivna telesa. Ob policijski blokadi je starejši Tamerlan izstopil iz vozila, pri čemer je imel na prsih menda pripeto razstrelivo, policisti pa so ga s številnimi streli podrli na tla. Zdravniki so sporočili, da je umrl zaradi strelnih ran in poškodb, ki jih je povzročila eksplozivna naprava.

Džohar pa se je prebil skozi blokado, kljub temu da se je nanj vsula toča policijskih krogel. V obračunu je bil ranjen v nogo in vrat, zaradi česar še vedno leži v bolnišnici.