Bostonski bombaš Carnajev obtožen v 30 točkah

Džoharju Carnajevu v 17 točkah obtožnice grozi tudi smrtna kazen oziroma dosmrtni zapor.

Objavljeno
27. junij 2013 22.29
US-ATTACKS-SUSPECTS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Boston − Osumljenec za teroristični napad na bostonski maraton Džohar Carnajev je bil na zveznem sodišču v Bostonu danes uradno obtožen pred veliko poroto, piše Slovenska tiskovna agencija. Obtožnica ga v 30 točkah bremeni, da je v napadu 15. aprila ubil tri in ranil več kot 250 ljudi, obtožen pa je tudi uporabe orožja za množično uničevanje.

V 17 točkah obtožnice mu grozi tudi smrtna kazen oziroma dosmrtni zapor, dodaja STA. Ameriško zvezno tožilstvo je napovedalo, da bo več podrobnosti iz obtožnice predstavilo pozneje na posebni novinarski konferenci.

Devetnajstletni Džohar Carnajev je že vse od sredine aprila v priporu. Obtožen je, da je napad izvedel s svojim starejšim bratom, 26-letnim Tamerlanom.

Napad sta na cilju bostonskega maratona izvedla z dvema doma izdelanima bombama iz ekonom loncev, ki sta ubili tri, ranili pa več kot 250 ljudi. Tri dni pozneje sta brata Carnajev ubila policista na univerzitetnem kampusu. V obstreljevanju s policijo je bil nato Tamerlan ubit, Džoharja pa so ujeli ranjenega.

Zaradi rane na vratu nekaj časa ni mogel govoriti, vendar pa je, kot še piše STA, sedaj ta problem odpravljen.