»Brez javnih medijev smo obsojeni na milost Rupertov Murdochov tega planeta«

Ukinitev grške javne televizije ERT je hud udarec demokraciji. Povzročila je šok med novinarji in v (ne le) grški javnosti.

Objavljeno
12. junij 2013 12.59
GREECE-FINANCE-ECONOMY-MEDIA
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Atene − Odločitev grških oblasti, ki so v dogovoru s trojko v torek ob polnoči izključile signal grške javne televizije ERT, je zgodovinska, saj pomeni simbolni konec demokracije tako v Grčiji kot v Evropski uniji. Zaprtje javne televizije je zadnji, a najbolj šokanten v dolgi vrsti varčevalnih ukrepov.

Šok ne bi mogel biti večji, so danes drug za drugim govorili siscer vsega hudega vajeni grški novinarski kolegi. Zaprtje − praktično ukinitev − javne televizije se je zgodilo preko noči. Ob polnoči je televizijski signal ugasnil. 2800 ljudi je ostalo brez službe, Grčija pa brez javnega medijskega servisa, ki je deloval vse od leta 1938, financiral pa se je, podobno kot v Sloveniji, z naročnino, ki so jo Grki in Grkinje plačevali skupaj z računi za elektriko. Grški novinarji so zaradi zaprtja javne televizije danes začeli 48-urno protestno stavko.

»ERT je bila primer prav posebnega manjka transparentnosti in neverjetne ekstravagance. To se bo zdaj končalo,« je v torek izjavil tiskovni predstavnik grške vlade Simos Kedikoglu in dodal, da je bila javna medijska hiša brezno brez dna. Res ironično je, da to govori predstavnik politične sile, ki je skupaj z lažnimi socialisti iz vrst Pasoka izropala državo in jo, opustošeno, predala v roke mednarodnim finančnim institucijam, katerih prva poteza po prihodu v Atene je bil obračun z vsem javnim − od zdravstva prek šolstva do medijev.

Ob tem je nujno potrebno poudariti, da so lastniki večine zasebnih grških medijskih hiš tako ali drugače tesno povezani z vladajočo Novo demokracijo. Zanje je ukinitev ključnega tekmeca pravi božji dar. »To je popolno presenečenje. Šokirani smo. In jezni. V demokraciji ne moremo sprejeti, da ne bomo imeli javnega medijskega servisa,« je danes povedala urednica zunanjepolitičnega programa na ERT Odin Linardatou.

Grški filozof in ekonomist Janis Varufakis, ki živi in dela v ZDA in je imel z vodilnimi možmi ERT v zadnjih letih kar nekaj konfliktov, saj so ga pod pritiskom oblasti uvrstili na tako imenovano črno listo ljudi, ki niso smeli gostovati v oddajah ali dajati izjav, je na svojem blogu zapisal, da so grške oblasti storile zločin proti javnim medijem in vsem civiliziranim ljudem. Po vsem svetu. Ti bi se po njegovih besedah morali upreti in iz streh svojih stanovanj vpiti, da gre za umor, ki ga je pod vodstvom trojke zagrešila grška vlada.

Po njegovem mnenju bomo zaradi poteze grških oblasti pod vodstvom predsednika vlade in Nove demokracije Antonisa Samarasa zdaj vsi revnejši državljani. »To se je zgodio brez javne debate, brez debate v parlamentu, brez opozorila. ERT, grška različica BBC, bo morala preprosto zložiti svoj šotor in oditi. Kot verjetno edini komentator, ki so ga na grški javni televiziji dali na črno listo, čutim moralno avtoriteto, da potožim ob njeni ukinitvi,« je zapisal Varufakis, ki sicer pravi, da so javni mediji lahko prav grozni, a enako velja za javne šole in bolnišnice, celo za pravosodje, a javni servisi nam v vsakem primeru ponujajo injekcijo civiliziranosti.

»Brez javnih medijev smo obsojeni na milost Rupertov Murdochov tega planeta, ki se jim ob novicah iz Grčije gotovo že porajajo ideje, kako bi bilo ta model mogoče izvoziti v Veliko Britanijo − pazi se, BBC! − in Avstralijo, oziroma kamor koli, kjer je mogoče pobrati denar iz razgrajujočih se javnih medijev,« dodaja Janis Varufakis.