Britanska kraljica napovedala omejevanje priseljevanja

Kraljica Elizabeta II. je v parlamentu prebrala letošnji vladni program, katerega prioriteta je krepitev gospodarstva.

Objavljeno
08. maj 2013 20.19
TOPSHOTS-BRITAIN-POLITICS-ROYALS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

London - Predlog zakona o priseljevanju bo »zagotovil, da bo država pritegnila tiste, ki bodo prispevali, in odvrnila tiste, ki ne bodo«, je v parlamentu dejala kraljica. Njen govor je napisala vlada, v njem pa nanizala svoje prednostne naloge, poroča STA.

Predlog omejuje dostop priseljencev do britanskega brezplačnega zdravstvenega sistema, uvaja višje kazni za podjetja, ki zaposlujejo priseljence brez urejene dokumentacije, in priseljencem, ki so v državi nezakonito, onemogoča pridobitev vozniškega dovoljenja. Zakon bo tudi olajšal izgon tujih kriminalcev in omejil njihove pravice do pritožbe.

Načrt za omejitev priseljevanja je vlada predstavila potem, ko je stranka Ukip, ki je znana predvsem po nasprotovanju priseljevanju in evropski integraciji, na lokalnih volitvah minuli teden zabeležila velik porast podpore. Vlada sicer vztraja, da so ukrepe določili že pred izidi volitev.

Kot je sicer dejala kraljica, je prednostna naloga njene vlade okrepitev konkurenčnosti britanskega gospodarstva, v ospredju bodo tudi ukrepi za zmanjšanje primanjkljaja.

Vlada namerava poleg tega preoblikovati sistem pokojnin, leta 2026 pa zvišati starost za upokojitev na 67. Trenutno se ženske lahko upokojijo pri 60 letih, moški pa pri 65.

Kraljica je tudi prvič po najmanj dveh desetletjih v govoru omenila Falklandske otoke. Britanska vlada Argentino svari, da je odločena zaščititi Falklandske otoke in pravico njenih prebivalcev, da se odločijo o svoji politični prihodnosti.

Kraljico je danes v parlamentu prvič po letu 1996 spremljal tudi prestolonaslednik princ Charles skupaj s soprogo Camillo. Šlo naj bi za še en znak njegove vse pomembnejše vloge v luči zmanjševanja obveznosti 87-letne monarhinje. V torek je Buckinghamska palača sporočila, da jo bo Charles predstavljal na vrhu Commonwealtha novembra na Šrilanki.