Britanski parlament z žalno sejo počastil železno lady

Nekateri poslanci iz vrst laburistične opozicije so sklic izredne seje parlamenta ostro kritizirali.

Objavljeno
10. april 2013 22.05
Britain Thatcher Obit
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

London - Britanski poslanci so se danes predčasno vrnili z velikonočnih počitnic, da bi izkazali spoštovanje v ponedeljek preminuli »železni lady«, prvi ženski na čelu britanske vlade, Margaret Thatcher. Nekateri poslanci iz vrst laburistične opozicije so sicer sklic izredne seje parlamenta ostro kritizirali. Thatcherjeva tako očitno razdvaja tudi po smrti.

Konservativna premierka je bila »izredna ženska«, ki je uspela državo rešiti iz nazadovanja po drugi svetovni vojni. »Ustvarjala je politično ozračje, pisala je zgodovino in - naj bo to njen epitaf - naredila našo državo znova veliko,« je o pokojnici na seji dejal konservativni premier David Cameron.

Drugačnega mnenja so nekateri poslanci, ki so odločitev o sklicu žalne seje, sicer skupne seje spodnjega in zgornjega doma parlamenta, ostro kritizirali in so jo tudi protestno bojkotirali. Kot poroča STA, je bila dvorana parlamenta kljub temu danes nabito polna.

Nekdanji minister v laburističnih vladah Tonyja Blaira in Gordona Browna, John Healey, je Cameronu očital, da s posebno sejo v čast Thatcherjevi zgolj pridobiva politične točke. Razprava v parlamentu »ne bo in ne more biti uravnotežena«, saj poslancem »osnovna britanska vljudnost« preprečuje, da bi kritično spregovorili o pokojnici, je med drugim zapisal Healey.

Kot je še spomnil po poročanju STA, se je britanski parlament na izredni seji med počitnicami v skoraj sedmih desetletjih od konca druge svetovne vojne sestal le 25-krat, vedno ob prelomnih dogodkih, kot so bili sueška kriza, invazija Iraka na Kuvajt, bombni napad Ire v severnoirskem Omaghu ter teroristični napad na ZDA 11. septembra 2001.

Vodja laburistov Ed Miliband je v parlament prišel in je po Cameronu tudi nagovoril poslance. Ocenil je, da je bil sklic žalne seje prava odločitev, a dodal, da »bi bilo neiskreno in v nasprotju z načeli, za katere se je borila Margaret Thatcher, da ne bi, pa čeprav na ta dan, odprto govorili o močnih stališčih in globokih razhajanjih, ki so in še vedno obstajajo«.

Ob tem je kot napačno izpostavil njeno zavračanje sankcij proti režimu apartheida v Južni Afriki in kritiko Nelsona Mandele ter spomnil, da so bile številne skupnosti na Otoku zaradi njenih politik »jezne in zapuščene« - medtem ko je Cameron izpostavil, da je Thatcherjeva rešila britansko gospodarstvo ter pomagala premagati komunizem in končati hladno vojno.

»Margaret Thatcher polarizira tudi po svoji smrti,« je ob tem zapisala STA in dodala, da je dediščina »železne lady« pač izredno sporna.

Nekateri jo častijo, saj je po njihovem neoliberalni »thatcherizem« državo rešil pred propadom, zmaga v vojni za Falklandske otoke pa jo je ponovno uveljavila na svetovnem odru. Drugi jo vidijo kot brezsrčno in uničujočo, krivijo jo za stanovanjsko krizo ter za propad nekoč cvetočega britanskega rudarstva in posledično visoko brezposelnost v delih države.

V več britanskih mestih, med drugim v Glasgowu, Liverpoolu, Bristolu in londonskem predmestju Brixton, so tako ob novici o njeni smrti pripravili ulične zabave, na britanske glasbene lestvice pa je danes prodrla pesem iz filma Čarovnik iz Oza z naslovom »Ding Dong the Witch is Dead«.

Vroča razprava se je razvila tudi na račun pogreba Thatcherjeve 17. aprila, za katerega nekateri menijo, da bo davkoplačevalce stal odločno preveč. Pokopali jo bodo namreč s podobnimi svečanostmi in častmi, kot sta v minulih letih pogreba princese Diane in matere kraljice Elizabete II.

Med drugim bo krsto skozi središče Londona spremljalo 700 vojakov, pričakujejo pa 2500 visokih gostov iz vsega sveta, med katerimi bo tudi kraljica Elizabeta II. To sicer ne bo državniški pogreb, saj naj bi Thatcherjeva temu izrecno nasprotovala.

Odločitvi za velik pogreb se je danes v bran postavil britanski zunanji minister William Hague. Kot je dejal, si Velika Britanija takšen pogreb lahko privošči. Poleg tega je premožna družina Thatcherjeve pripravljena kriti del stroškov.