Britansko tožilstvo vložilo obtožnice zaradi vdiranja v telefone

Obtožnice so med drugim vložili proti nekdanjemu tiskovnemu predstavniku premiera Andyju Coulsonu in Rebekah Brooks.

Objavljeno
24. julij 2012 16.01
UK-BRITAIN-HACKING/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
London − Britansko tožilstvo je zaradi škandala z vdiranjem novinarjev v telefone znanih osebnosti danes vložilo obtožnico proti nekdanjemu tiskovnemu predstavniku premiera Davida Camerona Andyju Coulsonu in nekdanji direktorici družbe News International Rebekah Brooks. Tožilstvo je sicer vložilo obtožnice proti skupno osmim osebam, piše Slovenska tiskovna agencija.

Osmerica je obtožena, da so nezakonito prestregli glasovno pošto okoli 600 ljudi, med njimi tako hollywoodskim zvezdnikom Bradu Pittu, Angelini Jolie in Judu Lawu, kot tudi politikom in žrtvam kaznivih dejanj.

Obtožnice so vložili še proti nekdanjemu odgovornemu uredniku tabloida News of the World Stuartu Kuttnerju, nekdanjemu uredniku novic Gregu Miskiwu, nekdanjemu vodji novic Ianu Edmonsonu, nekdanjemu novinarju Nevilleu Thurlbecku, novinarju Jamesu Weatherupu in zasebnemu detektivu Glennu Mulcaireu, ki je bil leta 2007 zaradi vdiranja v telefone že obsojen na šest mesecev zapora.

Coulson je bil urednik tabloida News of the World od leta 2003 do leta 2007, nato pa je bil tiskovni predstavnik Davida Camerona, vendar je januarja 2011 odstopil. Lani je bil aretiran v zvezi s škandalom.

Brooksova pa je bila urednica tabloida od leta 2000 do 2003, nato je urejala najbolj prodajani britanski tabloid The Sun, nakar je postala direktorica družbe News International, ki ima po ukinitvi News of the World v lasti še tri časnike.