Bruselj bo kaznoval Kitajsko  

EU se je z uvedbo posebnih carin na solarne panele odločila za zaostritev trgovinskih odnosov s Pekingom.

Objavljeno
04. junij 2013 18.02
Europe China Solar Tariffs
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj − Čeprav sta dve tretjini članic na čelu z Nemčijo nasprotovala sankcijam, ki utegnejo sprožiti ostre protiukrepe, je komisar za trgovino Karel De Gucht sporočil, da bodo uvedli posebne carinske stopnje za kitajske solarne panele.

Ukrep bo veljal šest mesecev. Od 6. junija bodo carine 11,8 odstotka, avgusta pa bi bile uvedene kar 47-odstotne carine, če Kitajska ne bo popustila.

V prihodnjih tednih bodo nadaljevali pogajanja s Pekingom. Po besedah Guchta je nesporno, da kitajski damšing škoduje evropski solarni industriji. S carinami naj bi spodbudili Peking k pogajanjem.

Razlog za postopek je nezadovoljstvo evropskih proizvajalcev panelov, ki so prepričani, da Kitajska s prepovedanim dampingom osvaja evropsko tržišče. Na njem ima že osemdesetodstotni delež. Kitajski proizvajalci na leto izvozijo v EU za več kot dvajset milijard evrov panelov.

Lobistična skupina evropskih proizvajalcev ProSun trdi, da kitajska podjetja dobijo pomoč države na več ravneh - od brezobrestnih posojil do zastonj zemljišč. Samo v Nemčiji da so v zadnjih dveh letih zaprli trideset podjetij v tej panogi, izgubljenih je bilo 10.000 delovnih mest

Trgovina med Kitajsko in EU je vredna več kot petsto milijard evrov na leto. Nasprotniki ukrepa so opozarjali na njegovo kočljivost v času, ko se stara celina spopada z recesijo, saj bi se Peking lahko odločil za zapiranje vrat.

Na Kitajskem so na drugi strani začeli dampinške postopke proti EU na področju kemičnih izdelkov in jeklenih cevi. Bruselj se ukvarja še z dampingom dveh velikih kitajskih telekomunikacijskih podjetij, Huawei in ZTE.