Brutalni posnetki iz gruzinskih zaporov sprožili proteste

Škandal utegne vplivati na izid parlamentarnih volitev 1. oktobra. Doslej sta zaradi njega odstopila že dva ministra.

čet, 20.09.2012, 21:00

Moskva - V gruzinskem glavnem mestu Tbilisiju že dva dni potekajo množični protesti proti brutalnim zlorabam zapornikov v tamkajšnjem zaporu­ Gldan. Protestni shodi­ so bili tudi v številnih drugih mestih v Gruziji.

Za razkritje škandala sta poskrbeli opozicijski televizijski postaji Maestro ter TV-9, ki je v lasti najbogatejšega Gruzinca in voditelja opozicijske stranke Gruzinske sanje Bidzina Ivanišvilija, na katerega že letijo očitki o zrežirani provokaciji s ciljem vplivati na izide parlamentarnih volitev 1. oktobra. Posnetki, na katerih zaporniški varnostniki z gumijevkami ter metlinimi ročaji posiljujejo na pol gole zapornike, nad njimi se izživljajo tudi s pestmi, so sprožili največje spontane proteste v samostojni gruzinski zgodovini. Pred zapor z omadeževanim ugledom se zgrinja čedalje več ljudi.

»Ko sem zadnjič obiskala sina, je bil videti zelo prestrašen. Zdaj mi je jasno, zakaj. Naši zapori so kot celice gestapa,« je bila ogorčena mati enega od zapornikov Veriko Kapanadze. Protestniki - številni v rokah nosijo metle - se zgrinjajo tudi pred ministrstvo za notranje zadeve in pozivajo k odstopu ministra za notranje zadeve Bača Ahalaje, ki naj bi zlorabe odredil. Vsaj tako trdi nekdanji uslužbenec zapora Vladimir Bedukadze, ki je posnetke predal televizijskim postajam, nato pa pobegnil v tujino. Pred tem je v intervjuju povedal, da je bila z zlorabami seznanjena tudi ministrica za izvrševanje kazni Katuna Kalmakelidze, ki je že odstopila. Svoj odstop je danes zvečer napovedal tudi minister Ahalaje.

»Kar se je zgodilo v Gldanu, je škandalozno dejanje, ki krši človeško dostojanstvo in pravice. Organizatorji, izvrševalci in tisti, ki so takšno ravnanje dovolili, zaslužijo najhujšo kazen. Zaprti bodo več let,« je gruzinski predsednik ­Mihail Sakašvili povedal po izrednem srečanju s premierom, ministrom za pravosodje ter generalnim državnim tožilcem. Napovedal je reforme sistema za prestajanje kazni ter začasno zamenjavo zaporniških paznikov s policisti. Petnajst paznikov ter drugih uslužbencev zapora, ki so osumljeni mučenja, so že prijeli. Generalni državni tožilec Murtaz Zodelava je javnosti predstavil teorijo o zrezirani provokaciji, za katero naj bi poskrbel član opozicijske stranke Gruzinske sanje Tamaz Tamazišvili, ki naj bi v zameno za zrežirane posnetke mučenja uslužbencem zapora ponudil ogromno denarja. Obtožbe je že zanikal Ivanišvili, ki je za zdaj najresnejši kandidat za predsedniške volitve oktobra leta 2013, na katerih Sakašvili ne more več sodelovati, saj ustava dovoljuje največ dva mandata. Sedanji predsednik je zato že poskrbel za spremembe ustave, s katerimi so zmanjšali predsedniške in okrepili pristojnosti premiera, kar naj bi postal prav Sakašvili.

Povezane novice

Zaradi zlorab zapornikov suspendirani vsi gruzinski pazniki
19. september ob 17:47
Gruzijo so razbesneli posnetki iz enega od tamkajšnjih zaporov, na katerem pazniki pretepajo in zlorabljajo obsojene.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se