Bundestag zaustavil financiranje desničarske NPD

V NPD nad odločitvijo niso presenečeni. Kot pravijo, gre za poskus stranki preprečiti nastop na volitvah.

Objavljeno
24. februar 2013 12.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Berlin - Spodnji dom nemškega parlamenta, bundestag, je zaustavil izplačila desničarski Nacionalni demokratski stranki Nemčije (NPD) zaradi neplačane kazni. Stranka tako ne bo prejela 113.000 evrov, ki ji še pripadajo za leto 2012, piše Slovenska tiskovna agencija.

Za zaustavitev izplačil so se v bundestagu odločili, ker stranka ni plačala 1,27 milijona evrov kazni, ki ji je bila naložena zaradi nepravilnega poročanja o finančnih računih v letu 2007.

Stranke v Nemčiji prejmejo 85 centov za vsak glas, ki jim ga volivci namenijo na evropskih, parlamentarnih ali regionalnih volitvah. Za stranke, ki imajo vsaj štiri milijone glasov, se ta znesek spusti na 70 centov za glas.

Tiskovni predstavni NPD Frank Franz je sicer za nemški časnik Der Spiegel dejal, da ga odločitev ni presenetila. Prepričan je, da gre za obliko poskusa preprečiti stranki nastop na letošnjih parlamentarnih volitvah.

Decembra lani je zgornji dom nemškega parlamenta, bundesrat, začel postopek za prepoved NPD. Gre že za drugi tak poskus, prvi je leta 2003 propadel.

NPD samo sebe označuje »kot patriotsko silo«, po oceni zveznega urada za zaščito ustave pa je rasistična, antisemitska, revizionistična, povezana z nasilnimi neonacističnimi skupinami ter napada demokratično pravno državo in želi spremeniti sedanjo politično ureditev v Nemčiji.