Bunga-bunga z dvorca Arcore pred sodniki

Glavna zvezda procesa je seveda deklica Ruby, na katero je bil Silvio Berlusconi čisto nor.

Objavljeno
25. april 2012 10.56
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim

Rim – Pet milijonov evrov je bilo menda plačilo za molk o mladoletnosti in za to, da bi se maroška prostitutka delala trapasto in noro. Kar 47.000 evrov je bila njena tedenska plača. Vitez podpira in preživlja več kot 30 mladih prijateljic z veselic na dvoru Arcore. Vsak dan nova odkritja spominjajo na čase, ko so papeževali Borgia.

V obdobju stisk in sivine, ki je Italijo umaknila s prvih strani svetovnih časnikov, proces proti Silviu Berlusconiju zaradi razvrata na njegovem dvorcu v Arcoru pri Milanu v deželo vrača nekaj barvitosti in žgečkljivosti »dobrih starih časov«, ki so se končali lansko jesen. Silvio Berlusconi je tudi sam prišel na milansko sodišče, govoril je z novinarji in trosil visokodoneče puhlice kot nekoč, ko so tudi visoko politiko obvladovala dekleta, ki so bila vabljena na veselice v Vitezove vile.

Berlusconi se je pojavil na sodišču v Milanu po tem, ko so se mediji že razpisali o redovniških oblačilih, v katera so bila odeta dekleta na razvratnih srečanjih. Razložil je, da je šlo zgolj za kostume na predstavah, na katere so prihajali prijatelji in sodelavci. Ko so dekleta zabavala goste, pa so menda bili zraven tudi člani njegove družine. Prav nič čudnega in prepovedanega se ni dogajalo, je naprej sodnikom in nato na hodniku še novinarjem bolj na široko razložil podjetnik, ki je kot politik Italijo obvladoval zadnji dve desetletji.

Zaupni pomenki z botrom

Kar o razvratu trdijo tožilci, so grde laži, umazane izmišljotine, dokazov nimajo, je samozavestno pojasnil bogataš, ki se z vlado pogaja o televizijskih frekvencah, novega predsednika vlade Maria Montija pa podpira, ker se boji, da bi bile parlamentarne volitve prekmalu. Srečanja v svojem dvorcu je opisal do podrobnosti. Trdi, da so bila zabavna in smešna; tako rekoč gledališki nastopi mladih deklet so naleteli na odobravanje in burno ploskanje navzočih, na te predstave pa so hodili tudi otroci televizijskega magnata.

Gledalci televizijskih postaj in bralci časnikov so se zadnje dni iz srca nasmejali Berlusconijevim umirjenim in dobro pretehtanim razlagam. Bolj zabavne so se jim zdele njegove puhlice kot dokazi s pritlehnimi podrobnostmi, s katerimi je postregel rimski časnik Repubblica in za njim še vsi drugi mediji.

Repubblica je objavila prepise telefonskih pogovorov med njegovimi ljubicami, tudi zaupne pomenke med dekleti, ki jih je lepa lombardska deželna poslanka Nicole Minetti skrbno pripravljala na srečanje z »botrom vseh botrov«. Minettijeva, ki se zadnje čase manj pojavlja v javnosti kot nekoč, je za svojega šefa organizirala srečanja, o katerih Berlusconi zdaj na sodišču pojasnjuje, da so bila tako rekoč prave gledališke predstave.

Posnetki pogovorov med Minettijevo in njenimi prijateljicami pričajo, da so dekleta vnaprej vedela, v kaj so privolila. Tudi tista, ki prej še niso bile prostitutke, so vedele, kaj jih čaka. Ena izmed njih, Melania Tumiani, je bila med poslušanjem napotkov preveč raztresena. Po sodelovanju na veselici v Arcoru je po telefonu očitala Minettijevi, da je šlo pravzaprav za »čisto navadno kurbarijo«.

Glavna zvezda procesa je seveda deklica Ruby, maroška prostitutka Karima El Mahrug, zaradi katere se je škandal začel. Bila je mladoletna, ko je hodila na razvratna srečanja, prijateljicam je po telefonu pripovedovala, da je »Silvio čisto nor nanjo«. Na teden jih je menda plačeval po 47.000 evrov, od njega je lahko zahtevala, kar je hotela, vse je dobila. Zveza je menda trajala vse leto. Ko so v Vitezovem štabu odkrili, da je dekle mladoletno, je Berlusconi ponudil pet milijonov evrov za molk in za to, da bi se delala noro, ko jo bodo spraševali o resnici.

Resnica o Ruby je prišla na dan, ko so jo v Milanu zaradi kraje zaprli, njen »papi« pa je posegel z lažjo, da je Karima vnukinja egiptovskega predsednika Mubaraka.

»Zadeva Ruby« je v obdobju, ko Vitez ni na oblasti, za medijskega mogotca zelo nevarna. Stane ga lahko veliko let zapora.