Burma: na volitvah bo kandidirala tudi Su Kjijeva

Burmanska vlada o datumu delnih volitev sicer še ni razpravljala.

Objavljeno
21. november 2011 12.05
Posodobljeno
21. november 2011 12.09
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Jangun − Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Kji je danes sporočila, da namerava kot kandidatka nastopiti na prihajajočih delnih parlamentarnih volitvah v Burmi. Namero je objavila potem, ko je njena stranka Nacionalna liga za demokracijo (NLD) v petek prenehala z bojkotom burmanske uradne politične arene, piše Slovenska tiskovna agencija.

Da bi lahko na volitvah, kjer se bodo kandidati potegovali za 48 še razpoložljivih mest v parlamentu, sodelovala tudi sama, je San Su Kjijeva namignila že v petek, na strankarskem zboru v Jangonu, kjer se so se člani odločili za ponovno registracijo NLD kot politične stranke.

»Če je nekdo vpleten v politiko, mora storiti, kar je potrebno. Če bom čutila, da je potrebno, da kandidiram na volitvah, bom to storila,« je dejala tedaj, a odločitev uradno potrdilo šele danes.

Lanskoletne volitve, prve, ki jih je Burma doživela v zadnjih 20 letih in na katerih je zmagala stranka, ki uživa podporo vojaške hunte, je NLD sicer bojkotirala, ker v skladu s takrat veljavno zakonodajo San Su Kjijeva na njih ni mogla kandidirati.

Izvoljena vlada je sporni zakon potem umaknila, kar je NLD omogočilo, da se je odločila za ponovni vstop v uradno politiko, ki ga je v soboto že pozdravil mjanmarski predsednik Thein Sein, dodaja STA. Poudaril je, da si želi razvoja države za vse prebivalce, in dodal, da njegova vlada o datumu delnih volitev še ni razpravljala, vendar da »bodo to vsekakor morali storiti«.