Burmanska policija proti protestnikom uporabila beli fosfor

Med nasilnim obračunom s protestniki, ki so nasprotovali širjenju rudnika bakra, je bilo novembra ranjenih 100 ljudi.

Objavljeno
14. februar 2013 15.52
MYANMAR-CHINA-MINING-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Najpjitav - Skupina burmanski pravnikov Lawyers Network of Myanmar je v sodelovanju z ameriško organizacijo Justic Trust pripravila poročilo o nasilnem odzivu burmanske policije na novembrske proteste na območju rudnika bakra Letpadaung. Na podlagi pričevanj protestnikov in dokaznega materiala, predvsem ostankov granat, ki so jih pobrali po koncu protestov, so ugotovili, da so burmanske sile proti protestnikom, med katerimi so bili predvsem menihi, uporabila sporni beli fosfor. Več kot 100 ljudi je bilo ranjenih, številni med njimi pa so utrpeli hude opekline, poroča BBC.

Burmanska policija je doslej nenavadne opekline pripisovala uporabi dimnih bomb, a novi dokazi kažejo, da so uporabili snov, ki se na zraku spontano vžge in povzroči globoke in hude poškodbe. Poročilo neodvisne preiskave bodo zdaj predali v roke posebni vladni komisiji, ki jo vodi demokratična voditeljica Aung San Su Kji.

»Demonstranti so bili izpostavljeni žgočemu dežju fosforjevega pentoksida. Več kot 100 protestnikov je utrpelo globoke kemične opekline,« v poročilu ugotavlja skupina odvetnikov. Kot so zapisali, je uporaba vojaškega orožja proti miroljubnim protestnikom nezaslišana. »Poraja se vprašanje o odgovornosti višjih policistov, odgovornih za zločine in kršitve ustave ter človekovih pravic,« so še zapisali.

Skupina pravnikov se je osredotočila tudi na sam povod za proteste. Kot smo v Delu že poročali, so domačini in menihi novembra lani začeli s protestom proti širjenju rudnika bakra Letpadaung v rudarskem območju Monjva. Protestirali so tako proti burmanski oblasti kot kitajski družbi Wanbao, glavni vlagateljici v projekt, saj so prepričani, da jim zaradi gospodarskih interesov nezakonito jemljejo zemljo in onesnažujejo okolje. Skupina pravnikov je v poročilu namignila, da so bile zahteve protestnikov upravičene. Lokalni oblastniki naj bi namreč lastnike zemlje s prevaro in ustrahovanjem prepričali v podpis pogodb o prodaji zemljišč.

Nasilen obračun s protestniki je bil prvi večji incident od splošnih volitve 2010, ko je oblast v Burmi prevzela civilna vlada.