Cameron: Bruselj prevelik in preveč gospodovalen

Na neuradnem zasedanju z večerjo voditelji članic EU naj ne bi razpravljali o konkretnih imenih prihodnjega vodstva Unije.

Objavljeno
27. maj 2014 13.32
Posodobljeno
27. maj 2014 13.42
EU-ELECTION/
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Voditelji vodilnih članic EU so se ob prihodu na neuradno zasedanje z večerjo ognili omenjanju konkretnih imen v bitki za prihodnjo vodstvo Unije. Ključno vlogo da igra predvsem vsebina - bitka za rast in delovna mesta.

Francoski predsednik François Hollande je opozoril, da uspeh Nacionalne Fronte ni le težava za Francijo. Odgovoriti da bi bi morali na širši evropski ravni. Unija, da bi se morala bolj usmeriti na zagotavljanje gospodarske rasti in delovnih mest.

»Bruselj postala prevelik, preveč se vpleta, preveč je gospodovalen,« je ob prihodu na večerjo ocenil britanski premier David Cameron. Takšno da je bilo sporočilo volitev. To da bi se moralo spremeniti, ne bi smeli več nadaljevati kot doslej. Več posluha da potrebuje doseganje konkurenčnosti in inovativnost.

Uradno voditelji sicer naj ne bi govorili o imenih, marveč le analizirali razplet volitev in govorili o nalogah EU v prihodnjem obdobju. Jean-Claude Juncker ima kot kandidat Evropske ljudske stranke, ki je na volitvah kljub veliki izgubi glasov zmagal, za sabo podporo glavnih parlamenatrnih skupin, tudi socialistov, za kandidaturo za predsednika evropske komisija. Tudi več socialdemokratskih je menda že napovedalo podporo Junckerju. Camerona pa v ozadju že lobira proti njegovemu imenovanju. 

Merklova: Potrebovali bomo široko večino

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bodo na večerji postavili smernice za proces imenovanja vodstva EU. Z evropskim parlamentom in tudi Junckerjem da se bo posvetoval predsednik Evropske sveta Herman Van Rompuy.

»Potrebovali bomo široko večino,« je povedala kanclerka. V ospredju ne bodo le kadovska vprašanja, marveč tudi vsebina.

Po besedah madžarskega premiera Viktorja Orbana ni avtomatične povezave med imenovanjem predsednika komisije in spitzenkandidatom.

Hollande je še omenil, da je težko povedati, kdo bo prihodnji predsednik evropske komisije.

Po besedah Camerona bi v EU bi morale imeti glavni vlogi nacionalne države, Evropa pa bi ukrepala samo, ko je potrebno. Potrebujemo da tudi ljudi v vodstvu Unije, ki bodo tako razumeli takšne naloge.

Bratušek: Katerega od vodilnih položajev, naj dobi ženska

Po besedah slovenske premierke Alenka Bratušek bodo voditelji morali poiskati kandidata za predsednika evropske komisije, ki bo v evropskem parlamentu imel čim širšo večino, da bi Evropo lahko peljal naprej. Če bo tak Juncker, da ima tudi podporo Slovenije. Povedala je še, da se je včeraj pogovarjal s Cameronom tudi o tem, da bi katerega od vodilnih položajev dobila ženska. Polovica prebivalstva v EU so ženske in tak položaj si po mnenju premierke zaslužijo.

Evropski parlamentarci: Kandidat naj bo Juncker

Poslanske skupine v evropskem parlamentu so prepričane, da bi Jean-Claude Juncker moral kot prvi dobiti priložnost postati predsednik evropske komisije. Od evropskega sveta pričakujejo, da čim prej pripravi tak predlog.

Predsedniki poslanskih skupin so se zbrali pred današnjim neuradnim zasedanjem voditeljev 28 članic. Vodja socialistov Hannes Swoboda je povedal, da je Junckerjeva desnosredinska EPP kljub velikim izgubam dobila največ glasov in ima največjo poslansko skupino.

Toda naloga v evropskem parlamentu naj ne bi bila preprosta. »Zbrati mora dovolj glasov,« je povedal Swoboda. Socialiste zanimajo predvsem njegove programske točke na področju bitke proti brezposelnosti, priseljenske politike (skupni evropski odgovor), bitke proti utajam davkov.

Tudi spitzenkandidat socialistov Martin Schulz je pojasnil, da mora Juncker kot prvi dobiti priložnost. V primeru njegovega neuspeha bi bil v igri on.

Vodja britanske evroskeptične stranke za neodvisnost Ukip Nigel Farage je povedal, da EU potrebuje radikalne spremembe. Po besedah prvega liberalca Guya Verhofstadta pa bi se zgodil konec evropske demokracije, če bi bil na koncu izvoljen kdo tretji.

V posvetovanjih z evropskim svetom, ki ga še vodi Herman Van Rompuy, bosta na strani parlamenta sodelovala Swoboda in vodja poslanske skupine konservativcev Joseph Daul.

Kako se bodo odločili voditelji članic, ostaja negotovo. Britanski premier David Cameron glede na uspeh evroskeptikov na volitvah v več članicah zahteva drugačno politiko EU. O tem se je v zadnjih dneh pred današnjo večerjo šefov že pogovarjal z voditelji članic, menda tudi s slovensko premierko Alenko Bratušek. V takšnem kontekstu ne bi bila presenetljiva njegova zahteva, da bi na vrhu Unije morali narediti kadrovsko rošado.