Cameron čisti svoj kabinet

Nepričakovano je odstopil britanski zunanji minister William Hague. Zamenjal ga bo evroskeptični Philip Hammond.

Objavljeno
15. julij 2014 11.47
Posodobljeno
15. julij 2014 11.57
BRITAIN-POLITICS-RESHUFFLE-HAGUE-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

London − Britanski premier David Cameron se je odločil pred volitvami maja prihodnje leto prevetriti svoj kabinet. Tako je sinoči s položaja zunanjega ministra nepričakovano odstopil William Hague, čigar izpraznjeni stolček pa ne bo dolgo nezaseden. Cameron je namreč že imenoval njegovega naslednika − to bo postal evroskeptični Philip Hammond, ki je doslej vodil britansko obrambno ministrstvo.

Hague je položaj britanskega zunanjega ministra prevzel leta 2010. V času mandata je bil med drugim priča arabski pomladi, britanskemu vojaškemu posredovanju v Libiji, zaprtju britanskega veleposlaništva v Teheranu, državljanski vojni v Siriji, krizi v Ukrajini in ohlajenim odnosom med Britanijo in EU. Ob odstopu je napovedal, da bo do parlamentarnih volitev še naprej deloval kot vodja poslanske skupine in v najpomembnejših volilnih okrajih skrbel za predvolilno kampanjo britanskih konservativcev, potem pa se bo umaknil iz politike.

Cameron je v odzivu na njegov odstop dejal, da mu je močno hvaležen in da bo ostal njegov de facto politični namestnik. »Ni bil le prvorazredni zunanji minister temveč je tudi oseba, ki ji zaupam, moder svetovalec in velik prijatelj,« je dejal britanski premier.

Čistka in obrat v desno

Menjava Hammonda za Hagua pa ni edina sprememba v kabinetu britanskega predsednika vlade. Hammonda, ki je pred časom dejal, da bi raje zapustil EU, če se Cameron ne bo uspel dogovoriti o boljših pogojih članstva, bo na obrambnem ministrstvu zamenjal Michael Fallon. Nove naloge bo prevzel tudi kontroverzni minister za šolstvo Michael Gove, ki bo v Cameronovi konservativni stranki prevzel t. i. položaj biča. S tem bo imel eno od osrednjih vlog v kampanji, po pričakovanjih pa bo zadolžen tudi za posredovanje vladnih sporočil prek televizije in radia.

Cameronovo vlado zapušča še minister brez listnice Kenneth Clarke, ki velja za velika zagovornika članstva Britanije v EU. Poslavljajo se tudi državni sekretar za energetiko in podnebne spremembe Gregory Barker, državni sekretar za univerze David Willetts, državni sekretar za Bližnji vzhod Hugh Robertson, državni sekretar za mednarodni razvoj Alan Duncan in državni sekretar za Severno Irsko Andrew Robathan.

Predvidenih je še več sprememb − Cameron namerava namreč svoj kabinet močno pomladiti in vanj vključiti več žensk, kar mnogi vidijo kot eno prvih potez v njegovi kampanji za vnovično izvolitev. V menjavah se odraža tudi Cameronov obrat v desno, kar je po pisanju britanskih medijev posledica vzpona evroskeptične stranke UKIP, ki je na evropskih in lokalnih volitvah zabeležila velik uspeh.

Opozicijska laburistična stranka je največjo menjavo v Cameronovem kabinetu, odkar je leta 2010 prevzel vodenje koalicije, označila za »pokol zmernih politikov« in umik od EU.