Cameron se je poklonil žrtvam kolonialne agresije

Britanski premier je izrazil obžalovanje zaradi tega »sramotnega dogodka v britanski zgodovini«, ni pa se opravičil.

Objavljeno
20. februar 2013 11.12
Posodobljeno
20. februar 2013 11.12
INDIA-BRITAIN-DIPLOMACY-COLONIALISM
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
David Cameron se je ob koncu tridnevnega obiska v Indiji­ kot prvi predsednik vlade poklonil­ več sto žrtvam enega najbolj krvavih zločinov v zgodovini­ britanskega kolonialnega imperija.

Pokol v indijskem mestu Amritsar, v katerem je spomladi leta 1919 umrlo vsaj 379 ljudi, je zamajal temelje britanske kolonialne nadvlade in postal pomemben katalizator indijskega boja za neodvisnost. David Cameron ga je v sredo opisal kot eno »najbolj sramotnih poglavij« v britanskih zgodovini, potem ko se je na koncu tridnevnega obiska kot prvi ministrski predsednik poklonil žrtvam kolonialne agresije­ v svetem mestu.

Cameron indijskemu narodu in potomcem žrtev ni izrekel uradnega opravičila, prepričan, da bi bilo poseganje v zgodovino neprimerno. Vseeno je poudaril pomen priznavanja preteklih napak in spomnil, da je britanska vlada svojo priznala že kmalu po pokolu. Premier se je po pisanju Guardiana odzival na besede nekaterih svojcev žrtev, ki so izrazili razočaranje, ker se Britanci po skoraj stoletju še vedno niso uradno opravičili za zločin. Sunil Kapur, predsednik fundacije, ki se bori za pravice umrlih, je poudaril, da Cameronove besede svojcem niso prinesle želenega zadoščenja. »Zakaj se ni opravičil, če misli, da je šlo za sramotno dejanje?« se je spraševal Indijec, razočaran, ker iskanje pravice za žrtve pokola v Amritsarju traja že 94 let.

Dogodek brez precedensa

Skupina vojakov pod vodstvom brigadir generala Reginalda Dyerja je 13. aprila 1919 v središču mesta obkrožila na tisoče neoboroženih ljudi in pričela streljati nanje brez opozorila. Po ocenah britanskih oblasti je pri tem ubila 379 ljudi, po podatkih indijskega osvobodilnega gibanja pa vsaj trikrat toliko. Veliko zgodovinarjev zločin opisuje kot ključni mejnik, ki je zamajal temelje britanske nadvlade v Indiji in azijsko ljudstvo dokončno popeljal na pot neodvisnosti. Winston Churchill ga je kot takratni vojni minister označil za nečloveški dogodek, »brez precedensa v novejši zgodovini britanskega imperija«.

Cameron je pred obiskom priznal, da državi vežejo dobre in slabe vezi, a dodal, da sta lahko skupna zgodovina in kultura v pomoč pri uspešnem povezovanju v prihodnosti. Iskanje priložnosti in želja po povečanju gospodarskega sodelovanja sta bila glavni namen premierovega tridnevnega obiska, na katerem so ga na vsakem koraku spremljali predstavniki najbolj znanih in vplivnih britanskih podjetij.