Carney: Uslužbenci Bele hiše niso vpleteni v afero tajne službe

V afero s kolumbijskimi prostitutkami naj bi bili vpleteni le delavci tajne službe in ameriške vojske.

Objavljeno
24. april 2012 10.57
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Washington - V afero ameriške tajne službe in ameriških oboroženih sil naj ne bi bili vpleteni uslužbenci Bele hiše. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je povedal, da je notranja preiskava pravne službe Bele hiše ugotovila, da v afero s kolumbijskimi prostitutkami ni bil vpleten nihče od uslužbencev Bele hiše, ampak le 12 pripadnikov ameriške tajne službe in 12 pripadnikov ameriških oboroženih sil, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Preiskav o tem, kako so se varnostniki predsednika ZDA Baracka Obame sredi meseca kratkočasili s prostitutkami v kolumbijski Cartageni pred vrhom Organizacije ameriških držav, seveda še zdaleč ni konec. Posebni preiskavi sta tako napovedala predsednika odborov za domovinsko varnost v predstavniškem domu, republikanec Peter King iz New Yorka in v senatu neodvisni Joe Lieberman iz Connecticuta.

Liebermana še posebej skrbi vprašanje varnosti, saj je prišlo na dan, da je zadnji vpleteni v afero vozil prostitutke v hotel Hilton, kjer je kasneje stanoval tudi Obama. Vsi ostali iz varnostne predhodnice predsednika ZDA so se zabavali v hotelu Caribe. Za zdaj nič ne kaže, da bi šlo za kaj drugega kot nespametno sproščanje hormonov ameriških mladeničev, saj ni nobenih dokazov, da bi bila predsednikova varnost kakorkoli ogrožena, dodaja STA.

Fantje so se zabavali s skupno 20 prostitutkami, afera pa je prizadela udeležence in njihove nadrejene. Nazadnje so odkrili, da je sodeloval tudi uslužbenec komunikacijske agencije Bele hiše. Carney je zagotovil, da ta agencija spada pod vojsko in v njej dela le uniformirano osebje, ki skrbi za varnost predsednikovih komunikacij. Fanta več ni v službi, brez varnostnih pooblastil pa je ostalo tudi šest njegovih vojaških kolegov. Tajna služba je doslej odpustila šest ljudi, pet jih še čaka na odločitev o svoji usodi, eden pa bo le okregan, ker ni bil osebno vpleten v afero.