Češka: Legalizacija konoplje »z napako«

Oblasti v Pragi so sicer uzakonile prodajo medicinske marihuane, a ta zaradi tega ni nič bolj dostopna pacientom.

Objavljeno
13. junij 2014 16.51
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor

Praga − Čeprav je na Češkem že od aprila lani uradno dovoljeno prodajati in kupovati marihuano na zdravniški recept, tega v praksi še ni mogoče storiti. Tudi ko bo marihuana končno na prodaj v lekarnah, bo njena cena precej višja kot na črnem trgu. Po poročanju čeških medijev se bo cena grama posušene marihuane gibala okoli 300 kron (dobrih deset evrov) oziroma približno trejtino več, kot je trenutno treba odšteti pri uličnih preprodajalcih.

Zakon, ki dovoljuje prodajo marihuane za medicinske namene, omejuje prodajo marihuane na recept na največ 30 gramov na mesec, kar bi za bolnike pomenilo mesečni strošek 300 evrov. Ker se povprečna mesečna plača giblje okoli 900 evrov, povprečna pokojnina pa je dobrih 400 evrov, je to za marsikoga preveč. Natančna cena marihuane v lekarnah sicer še ni znana, saj dobro leto po uveljavitvi zakona še ni naprodaj. Zagovorniki liberalizacije se jezijo, da je za to kriva država, ki da na vse načine omejuje začetek delovanja sistema.

Številni bolniki, ki jim marihuana pomaga − zakon predvideva uporabo pri lajšanju simptomov pri atopičnem dermatitisu, raku, parkinsonovi bolezni, multipli sklerozi in drugih boleznih −, se bodo zato še vedno raje zanašali na lastne vire. Posedovanje majhnih količin marihuane in gojenje do petih sadik konoplje je namreč na Češkem dekriminalizirano, zato »travo« na oknih in v vrtovih gojijo številni Čehi.

Med njimi je tudi 67-letni upokojenec Zdenek Majzlik, ki goji marihuano za svojo 46-letno hči z multiplo sklerozo in je v zadnjih letih postal glasni zagovornik sprostitve tržišča za marihuano za medicinske namene. Kot je za češke medije povedala njegova hči Martina Kafkova, ki ima multiplo sklerozo že 19 let, bi bilo njeno življenje brez marihuane neznosno. Pred tem je zaradi hudega trpljenja hotela končati svoje življenje. Zdaj si z marihuano lajša otrdelost, boleče krče in težave z dihanjem. Omenjenih 30 gramov na mesec zanjo ni dovolj velika količina, njen oče pa zaradi gojenja marihuane na domačem vrtu tvega zapor.

Vzpostavitev zakonite prodaje marihuane na recept na Češkem preprečujejo številne omejitve. Ministrstvo za zdravje je takoj prepovedalo, da bi stroške za tovrstne paciente krile državne zdravstvene zavarovalnice, češ da ni znanstveno nespornih dokazov za pozitivne učinke marihuane. Nato so za prvo leto predpisali obvezen uvoz marihuane iz tujine, za kar sta licenco dobili le dve podjetji − za uvoz iz Nizozemske. Odkar so lekarne pred kratkim končno dobile prve pošiljke marihuane, pa je ne smejo prodajati, saj ministrstvo še ni vzpostavilo elektronskega registra za nadzor nad izdajanjem receptov. V prihodnosti namerava ministrstvo objaviti razpis za koncesijo za gojenje medicinske marihuane na Češkem, kar bi gotovo znižalo cene, vendar se to zaradi birokratsko dolgih postopkov še ne bo zgodilo kmalu.

Češka sicer velja za eno od najbolj liberalnih držav v Evropi na področju uporabe mehkih drog. Kajenje marihuane na javnih mestih se praviloma ne preganja, prav tako je dekriminalizirano posedovanje majhnih količin drog za lastno uporabo. Ta količina se nanaša na do 15 gramov marihuane (ali gojenje petih rastlin), pet gramov hašiša, 40 halucinogenih »magičnih« gobic, pet pivnikov LSD in tako naprej. Prav zaradi razširjene lastne pridelave marihuane ter visokih cen uvožene je po poročanju čeških medijev zanimanje lekarn za prodajo te snovi na recept za zdaj majhno.