Češki predsednik obtožen veleizdaje

Češki predsednik Vaclav Klaus je javnost razburil s sporno pomilostitvijo skoraj tretjine zapornikov.

Objavljeno
04. marec 2013 20.23
reu/CZECH-PRESIDENT/PEN
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Praga - Predstavniki zgornjega doma češkega parlamenta so danes z navadno večino potrdili tožbo o veleizdaji proti odhajajočemu predsedniku Vaclavu Klausu. Senatorji mu očitajo, da je s pomilostitvijo več tisoč zapornikov 1. januarja letos prekoračil svoja pooblastila.

Kot poroča francoska tiskovna agencije AFP je tožba zgolj simbolične narave, saj je najvišja zagrožena kazen za veleizdajo odstavitev predsednika. Vaclav Klaus pa najvišji položaj v državi zapušča v četrtek. Po poročanju BBC, bi sicer lahko ustavno sodišče, ki bo sodbo o zadevi izreklo konec marca, Klausu odreklo pravico do predsedniške pokojnine.

Medtem ko je eden od senatorjev Jiri Dienstibier prepričan, da je s podporo tožbi »izpolnil svojo dolžnost do zaščite ustavnih pravic«, je nekdanji minister za pravosodje Jiri Pospisil prepričan, da bodo obtožbe o veleizdaji škodile ugledu Češke v tujini. Kot je pojasnil, ustava namreč predsedniku dopušča neomejene pravice pri podelitvi amnestije. »Njegovo odločitev obžalujem. A žal je politika prevladala nad mnenji strokovnjakov,« je dejal.

Po poročanju BBC, je javnost bolj kot sama pomilostitev več kot 6440 zapornikov, obsojenih na manj kot leto dni zapora, razjezilo zaprtje vseh sodnih primerov, ki so trajali več kot osem let. Med njimi so bili namreč tudi številni odmevni primeri proti posameznikom, vpletenim v korupcijske škandale.