Češki premier ponudil odstop vlade

Kako dolgo bo Rusnokova vlada po odstopu še opravljala delo, zaenkrat še ni jasno.

Objavljeno
13. avgust 2013 15.46
CZECH-POLITICS-ZEMAN-RUSNOK- RESIGNATION
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Praga - Češki premier Jiri Rusnok je danes predsedniku države Milošu Zemana ponudil odstop svoje vlade, potem ko ta minuli teden v parlamentu ni prestala glasovanja o zaupnici. Zeman je Rusnoka in njegovo ministrsko ekipo ob tem danes pooblastil, da vladne posle opravljajo do sestave nove vlade.

Kako dolgo bo Rusnokova vlada po odstopu še opravljala delo, zaenkrat še ni jasno. Če se bodo stvari v državi odvijale po načrtu večine strank, bi lahko nova vlada prevzela posle predvidoma do novembra ali decembra. Oktobra bi namreč v državi lahko potekale predčasne volitve.

Pogoj za izvedbo volitev je, da se spodnji dom parlamenta razpusti - za to je potrebna ustavna večina 120 od 200 glasov poslancev - in Zeman samorazpustitev tudi uradno potrdi. Volitve morajo nato potekati v 60 dneh po podpisu predsednika.

Izredno zasedanje parlamenta, na katerem naj bi se ta razpustil, se bo začelo v petek. Na isti dan naj bi se nato zasedanje prekinilo in se nadaljevalo prihodnji torek, ko bi tudi izvedli glasovanje.

Kot je pojasnil Zeman, s podpisom samorazpustitve parlamenta ne bo zavlačeval. Po poročanju medijev je tako kot datum volitev v igri oktober.

Za samorazpustitev parlamenta sicer obstaja potrebna večina. Socialdemokrati (ČSSD), komunisti (KSČM) in liberalno-konservativna stranka TOP 09 nekdanjega zunanjega ministra Karla Schwarzenberga s skupno 126 poslanci so namreč po glasovanju o zaupnici uradno izrazili podporo izvedbi predčasnih volitev.

Kot piše STA, so se odtlej pojavila namigovanja, da politična volja za volitve vendarle ni tako trdna. Temu naj bi po pisanju medijev botrovala težka finančna situacija več strank pa tudi nepripravljenost številnih poslancev, da predčasno zapustijo svoje položaje.