Češkim medijem grozi berluskonizacija

Sindikat novinarjev opozarja, da je kombinacija posla, politike in medijev zelo nevarna za delovanje demokracije.

Objavljeno
01. julij 2013 23.52
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Praga – Češki milijarder Andrej Babiš je kupil založniško hišo Mafra, ki izdaja dva pomembna dnevna časopisa na Češkem, Mlado Fronto Dnes in Lidové Noviny. Ker ima bogataš v lasti že nekaj medijev in tudi politične ambicije, na Češkem govorijo o primerjavah z Berlusconijem v Italiji.

Nakup založniške hiše Mafra mora sicer še potrditi državna institucija za varstvo konkurence, a če bo posel izpeljan, bo to velik korak naprej v ambicijah 58 let starega poslovneža, rojenega na območju sedanje Slovaške, pišejo na spletni strani Radio Praga. S prevzemom dveh pomembnih čeških časopisov bo Babiš svoj medijski imperij še razširil. Levo usmerjena Mlada Frontá Dnes je največji resni dnevni časopis širokega formata in drugi najbolje prodajani časopis v državi, Lidové Noviny so prav tako resen dnevni časopis bolj desno konservativne usmeritve.

Že zdaj ima namreč Babiš v lasti češko založniško hišo AGF Media, ki izdaja tednik 5 + 2 dny, aprila pa je kupil podjetje Ecopress, ki izdaja medije na Slovaškem, med njimi tudi vplivni finančni dnevni časopis Hospodarske noviny (Gospodarske novice). Koliko je oziroma bo Babič plačal nemškim lastnikom, niso uradno objavili. Babič se je sicer do pred kratkim omenjal kot morebitni kupec češke podružnice nemškega založniškega velikana Ringier Axel Springer, ki izdaja več čeških medijev, med njimi tudi najbolj brani in zelo uspešni tabloid Blesk. Ta posel je zdaj preklican.

Poznavalec medijev Václav Sochor je v pogovoru za Radio Praga primerjavo med Babišem in Berlusconijem opisal kot pretirano, saj je Babič šele na začetku gradnje svojega medijskega imperija, zato njegovi motivi še niso razkriti. »Ali bo to čisti posel, služenje denarja, ali pa je njegov glavni motiv pridobiti politični vpliv, bomo šele videli,« je povedal Sochor. Babiš je sicer po objavi novice o nakupu založniške hiše Mafra novinarjem povedal, da se je za to potezo odločil izključno kot investitor in da se ne namerava vpletati v delo novinarjev, prav tako za časopisa Mlada Frontá Dnes in Lidové Noviny ne namerava dajati intervjujev.

»Nevarnost za demokracijo«

Predsednik sindikata čeških novinarjev Adam Černý je Babišev nakup čeških časopisov za Delo komentiral z besedami: »Kombinacija aktivnosti v poslu, politiki in medijih je zelo nevarna za delovanje demokracije. S tem ne želim reči, da ima Babiš namen izkoristiti medije v svoji lasti za podporo svojim političnim ali podjetniškim ambicijam, ampak obstaja nevarnost, da novinarji v tej založniški hiši ne bodo mogli poročati ali komentirati njegovih aktivnosti neodvisno in nepristransko. Razlog za to ni treba, da je neposredna vpletenost Babiša v uredniško politiko, ampak avtocenzura. Tako bo obstajala nevarnost, da novinarji o nekaterih temah sploh ne bodo pisali, ker bo obstajala verjetnost, da jih sploh ne bodo objavili, druge teme pa se bodo poudarjale,« pojasnjuje Černý. »Zaradi teh tveganj morajo biti nove razmere v čeških medijih sprejete z veliko pozornostjo, opisani primer pa odprt za javno razpravo,« je v sporočilu zapisal Černý.

Po lestvici revije Forbes ima Babiš dve milijardi dolarjev vredno premoženje, kar ga uvršča na 736. mesto najbogatejših Zemljanov, na Češkem je drugi najbogatejši državljan. Njegovo osrednje področje poslovanja je pridelava in predelava hrane. Njegovo podjetje Agrofert z več kot 200 podružnicami in 28.000 zaposlenimi ima v lasti ali najemu 57.000 hektarjev obdelovalne zemlje, kar je 0,7 odstotka površine Češke. Svoj poslovni imperij Babiš ves čas širi z nakupi podjetij v živilski industriji (letos je kupil nemško pekarsko skupino Lieken), lesni industriji, zdravstveni dejavnosti in medijih. Je sin diplomata, poslovno pot pa je začel kot prodajalec gnojil za podjetje Petrimex, iz katerega je nato nastal Agrofert. Lani je Babiš ustanovil svojo politično stranko ANO 2011, ki pa na Češkem še nima velikega vpliva.