»Chávez bije bitko«

Venezuelski podpredsednik je sporočil, da predsednik Chávez, ki že dober mesec dni okreva po operaciji, dobro napreduje.

Objavljeno
15. januar 2013 16.19
Posodobljeno
15. januar 2013 16.29
Venezuela Chavez
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Caracas − Venezuelski podpredsednik Nicolás Maduro je danes sporočil, da predsednik Hugo Chávez, ki že dober mesec dni okreva po operaciji, dobro napreduje.

Kot je po navedbah časnika Ultimas Noticias ob povratku s Kube, kjer je obiskal Cháveza, povedal Maduro, predsednik bije bitko ter »se vzpenja po hribu in napreduje«. Tako ga menda zanima vrsta stvari, po katerih je tudi povprašal ostale predstavnike venezuelskega državnega vrha, ki so ga obiskali. Na Kubi so se namreč v zadnjih dneh mudili tudi predsednik narodne skupščine Diosdado Cabello, generalna državna tožilka Cilia Flores, predsednikov brat in guverner zvezne države Barinas Adan Chávez in minister za nafto Rafael Ramirez.

»Biti moramo tako pogumni kot predsednik Chávez,« je po navedbah časnika El Nacional dejal Maduro.

Kot smo v Delu že poročali, se venezuelski predsednik že od junija 2011 bori z rakom na predelu medenice. Na Kubi so ga operirali že štirikrat, nazadnje sredi decembra. Cháveza vse od tedaj ni bilo na spregled, zato so se začele širiti številne govorice o njegovem zdravstvenem stanju. Glavno venezuelsko opozicijsko gibanje je vlado tudi pozvalo, naj pove resnico o zdravstvenem stanju predsednika Cháveza. »Bistvenega pomena je, da vlada ravna tako, da nam bo vlila zaupanje. Bistveno je, da pove resnico,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tedaj dejal vodja opozicijske koalicije Ramon Guillermo Aveledo.

Venezuelske oblasti so na začetku meseca tako sporočile, da Chávez boleha za hudo okužbo dihal, do katere je po besedah ministra za informiranje Ernesta Villegasa privedla okužba pljuč, ki jo je predsednik dobil po operaciji. Po zadnjih znanih informacijah predsednikovo zdravstveno stanje ostaja nespremenjeno.

Vprašanje Chávezovega zdravstvenega stanja pa je sprožilo tudi številna vprašanja o vodenju države. Venezuelsko vrhovno sodišče je prejšnji teden tako potrdilo odločitev vlade, da do nadaljnjega odloži predvideno inavguracijsko slovesnost, poleg tega pa še odločilo, da lahko v vmesnem času državo še naprej vodi Chávezova trenutna administracija.

Chávez, ki je znova slavil na oktobrskih predsedniških volitvah, je sicer že pred odhodom na zadnje zdravljenje dejal, da bi moral biti v primeru novih volitev za predsednika izvoljen Maduro, s čimer je tega pravzaprav izbral za svojega naslednika.