Venezuelska opozicija zahteva resnico o Chávezovem zdravju

Venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro je zanikal govorice, da je Chávezovo zdravstveno stanje vse slabše in da je v komi.

Objavljeno
02. januar 2013 09.02
Posodobljeno
02. januar 2013 09.02
VENEZUELA-POLITICS-CHAVEZ-HEALTH
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Caracas, Havana − Glavno venezuelsko opozicijsko gibanje je vlado danes pozvalo, naj pove resnico o zdravstvenem stanju predsednika Huga Cháveza, ki se že dobre tri tedne, odkar je odpotoval na operacijo na Kubo, ni pojavil v javnosti. »Bistvenega pomena je, da vlada ravna tako, da nam bo vlila zaupanje. Bistveno je, da pove resnico,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja opozicijske koalicije Ramon Guillermo Aveledo.

Aveledo je še povedal, da opozicija že vseskozi spoštuje Chávezovo zdravstveno stanje, a opozoril, da je tančica skrivnosti, ki ga obdaja, sprožila vrsto govoric, zato je ponovil poziv opozicije vladi, naj objavi zdravniško poročilo o predsednikovem zdravju.

Ob vse bolj glasnih govoricah, da se je predsednikovo zdravstveno stanje poslabšalo, pa je venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro danes sporočil, da je v zadnjih dneh Cháveza obiskal dvakrat. Po njegovih besedah se predsednik popolnoma zaveda, »kako zapleteno je njegovo stanje po operaciji«. »Zaupamo v Boga in zdravnike, da bo Hugo Chávez še naprej okreval,« je dejal Maduro, ki se danes vrača v domovino.

Podrobnosti o zdravstvenem stanju venezuelskega predsednika, ki so ga operirali 11. decembra, javnosti ni razkril. Je pa v svojem javnem nastopu zanikal govorice, ki so jih po njegovih besedah sprožili opozicijski mediji, da Chávezovi privrženci prirejajo in manipulirajo z informacijami o njegovem zdravstvenem stanju, poroča BBC. Pred dnevi so namreč na spletu zakrožile novice, da je zdravstveno stanje 58-letnega predsednika veliko slabše, kot je venezuelska vlada pripravljena priznati.

To sicer kljub zagotovilom vlade meni tudi opozicija. Kot je danes še povedal Aveledo, namreč vse kaže na to, da se Chávez ne bo mogel udeležiti inavguracijske slovesnosti, predvidene za deseti januar. Maduro inavguracije danes ni omenil, je pa predsednik parlamenta izrazil pripravljenost, da slovesnost prestavijo. Opozicija je tak ukrep že razglasila za neustaven, saj ta določa predčasne volitve, če predsednik več kot 30 dni po inavguraciji ni zmožen prevzeti vodenja države.

Venezuelski podpredsednik je sicer najvišji venezuelski državnik, ki je po zahtevni operaciji obiskal Cháveza. Ta se že od junija 2011 bori z rakom na predelu medenice. Na Kubi so ga operirali že štirikrat, nazadnje sredi decembra. Chávez je sicer že pred odhodom na zadnje zdravljenje dejal, da bi moral biti v primeru novih volitev za predsednika izvoljen Maduro, s čimer je tega pravzaprav izbral za svojega naslednika.